Общество

Правителството спря ликвидацията на дружеството за спешна медицинска помощ по въздух

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Правителството ревизира решението на служебният кабинет на Гълъб Донев, с което се прекрати дейността на държавното дружество „България Хели мед сървиз“. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков съобщи след редовното заседание на Министерския съвет, че правителството е взело решение да спре ликвидацията на дружеството за спешна медицинска помощ по въздух.

Гвоздейков уточни, че проектът се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост, където са заложени параметри, свързани с европейски регулации, които трябва да се спазват. През последния месец редовното правителство е работило усилено по въпроса със спешната помощ по въздух и процесът е в напреднала фаза, увери той.

Шест оперативни бази за спешна помощ по въздух ще действат съответно в летищата в София, Пловдив, Търговище, Сливен, Долна Митрополия и Габровница, уточни още министър Гвоздейков.

Продължава и обучението на медици, които ще работят във въздушните линейки, а първия хеликоптер страната ни очаква да получи в началото на 2024 г.