Икономика

Проф. д-р Андрей Кехайов: Неправилното разпределение на средствата пречи да се вдигнат лекарските заплати

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Общински, държавни и частни болници предупредиха, че няма да могат да осигурят началните заплати, заложени в колективния трудов договор, ако не се повишат цените на клиничните пътеки. До какво ще доведе това и какви са решенията – отговорите от проф. д-р Андрей Кехайов от Югоизточно-европейски медицински форум.



Ето какво каза той:

Това без съмнение ще доведе до голям проблем. В момента има неадекватно поведение на синдикатите, още не е подписан колективният трудов договор. КНСБ и „Подкрепа“ какво ще предложат?

Причината да не могат да бъдат вдигнати заплатите е неправилно разпределение на средствата - болниците нямат пари. Цените на клиничните пътеки трябва да бъдат повишени.

Има тежки регионални диспропорции при разпределението на различни болници.  Нормално ли е един лекар да взима 2 000 лева, а един директор - 20 000 лева?

Аз съм привърженик на заплащане за дейност. Лекарите трябва не да получават заплата, а да се плаща за извършена дейност. 

Това че някой получава 40 000 лева не е проблем - проблемът е, че другите взимат много малко.

Причината за миграцията в България е базов въпрос. Отговор трябва да намерим незабавно. Ние изнасяме капитала си. Ние подкрепяме Германия и други страни с най-ценния си капитал. 

 

Цялото интервю вижте във видеото.