Общество

Да съхраниш 100-годишна история: Къща от 1911 г. в центъра на София върна стария си облик

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Мнозина от нас са си мечтали да имат голяма аристократична къща с множество стаи и собствена прислуга. Такава е била мечтата и на Николай Маринов от София. Докато не я изпълнил. Може би без прислугата. Днес той е горд собственик на столетно архитектурно наследство на улица Веслец в квартал Оборище, което е реставрирал сам.

Закупих тази къща преди две години от наследник на първия собственик от 1911 година. Къщата е с изключителна архитектура, но за съжаление беше пред самосрутване. Аз смятам, че архитектурното културно наследство трябва да се запазва и София заслужава повече такива реставрирани сгради. Аз вложих много труд и средства, процесът започна през 2021 г. , отне две години, имаше готов проект за реставриране, аз започнах да го изпълнявам и сега сградата има този облик.

Николай Маринов, собственик

В така наречената стара част на квартал Оборище или по-известна като стария еврейски квартал, има множество сгради, датиращи от преди над 100 години. За съжаление голяма част от тях са в лошо състояние и негодни за живеене. За да ни разкаже повече за архитектурните находки в един от най-старите квартали в София, екипът ни е свърза с Мартина Стефанова – ръководител на неправителствена организация, целяща да запази автентичния облик на буржоазния квартал.

Това е старият център на града, който след бомбардировките през 1944 г. бива откъснат от ежедневния темп на града, тъй като това е бил буржоазният, бохемски квартал. Нещо, което тогавашната власт е отричала. Това е причината да се построят новите сгради, които тотално да откъснат стария еврейски квартал. Голяма част от евреите бягат за Израел и всички тези сгради остават в забвение. Цялата тази история, до тук е стигала улица „Търговска“, тук е имало занаятчии, кипял е живот, тук са идвали царските гости. Това остава запазено тук всичките тези години.

Мартина Стефанова

Къщата на Николай Маринов датира още по-назад в историята.

Целия репортаж вижте във видеото.