Култура

Наесен къщата на Райна Княгиня в София ще се превърне в музей

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Къщата на Райна Княгиня в столицата години наред тънеше в разруха и беше оставена на произвола на времето. Днес тя се реставрира се очаква да бъде завършена тази есен. По идея на нейни потомци тя ще бъде превърната в музей, посветен на нейното дело и памет.

Къщата се намира на улица „Софроний Врачански“ № 119 и там  единствената българка, получила от народа титлата „княгиня“, прекарва последните си дни.

Райна Княгиня прекарва тук последните 8 години от живота си, тя помага на родилките в близките села и заедно с княгиня Мария Луиза основават Майчин дом.

След смъртта на Райна Попгеоргиева в къщата живее част от потомството ѝ. През социализма имотът е отчужден и в него се нанасят социално слаби семейства. В последните години обаче къщата е подслон на бездомни хора. До края на миналата година, когато действията по нейната реставрация започват, домът на Райна Княгиня  тъне в разруха и забрава. Сега е с вид на строителна площадка, но целта е да се превърне в музей за живота и делото на българката, ушила първото знаме.

Таня Доганова е потомка на Райна Княгиня. Нейна е идеята къщата да бъде реставрирана и превърната в музей.

Минавах и виждах каква руина е тази къща, а е срамота. За нашият български дух, че ние имаме такава българка известна и сега в цял свят, като една от най-знаменитите жени на 19-ти век.

Таня Доганова, потомка на Райна Княгиня

Асен Дипчев пък е правнук на Райна Княгиня. Днес, заедно с нас, за първи път успя да прекрачи прага на къщата. 

Тя е била безкрайно взискателна към себе си, била е отворена към грижите и тревогите на хората, а и самата професия на акушерка я е водела към тези житейски пътища, била е в помощ на хората.

Асен Дипчев - правнук на Райна Княгиня

В последните си години Райна Княгиня е във влошено здраве. Въпреки това, успява да отгледа четирима синове. Всички те стават военни.

Когато заминавали да се бият нейните синове, тя ги привикала и им казала “Напразно не убивайте”. Има една случка с дядо ми и един турски офицер, който в ръкопашен бой край Одрин, дядо ми го надвива и вади ножа да го промуши и той започва да се моли, пада на колене и дядо се сеща за тези думи и не го убива, а го връзва, а турчинът му дава сабята си.

Здравчо Здравчев - правнук на Райна Княгиня

Днес нейните наследници пазят паметта на знаменитата българка. Асен Дипчев дори посвещава стихове на прабаба си.

Ремонтът на къщата започва през ноември 2022 г. Реставрират се и фасадата на сградата, и вътрешността ѝ. Изразходвани са над 700 000 лева.

Видяхме състоянието на къщата, взехме решение да се опитаме, доколкото е възможно, да възстановим къщата. Направихме проект за това какви музейни пространства би могло да има в нея. След това започнахме да работим по планини от документи.

Димитър Димитров - председател институт “Хистореон”

Сградата е със статут на културен паметник. Според кмета на район „Сердика“ Тодор Кръстев, е запазен и подобрен първоначалният ѝ вид.

На първия етаж има музей, в който ще се показват вещи от живота на Райна Княгиня, които тя е ползвала, вторият етаж ще бъде за обучения на деца, където те ще могат да се запознават с различни части от историята, обясни как ще се ползва музеят кмета. Очаква се къщата да бъде готова до октомври.