Общество

Родители и доброволци преобразяват стара къща в център за деца със специални потребности

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Приблизително едно на 88 деца се диагностицира с аутизъм според международната статистика, като България не е изключение. Годишно у нас се диагностицират между 340 и 350 деца от спектъра, каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Милена Кънчева от гражданско движение „Помощ на лица с проблеми в развитието“.

Според Христина Бабалова от сдружение „Аутизъм – образование, бъдеще и възможности“ системата не успява да обхване всички деца, които имат нужда от помощ, като голяма част от тях не посещават държавните центрове.

Много често в такива семейства остават само майката и детето, а майката няма възможността да работи, защото трябва да обгрижва детето. Това прави и финансовата ситуация още по-сложна.

Христина Бабалова, сдружение "Аутизъм – образование, бъдеще и възможности"

По тази причина Милена Кънчева и Христина Бабалова се заемат с трудната задача да превърнат стара къща в район Слатина в София в такъв център. Той ще приема хора от пет до 35-годишна възраст.

Според инициаторите за създаване на центъра, най-сложен е въпросът със записване на деца с аутизъм в училище, а повечето родители избират да записват децата в индивидуална форма на обучение. Христина Бабалова обаче е категорична, че децата трябва да комуникират с връстниците си. Идеята на изграждането на този център е именно тази – младежите да бъдат мотивирани да са в обществото и да намерят своя социален адрес, казаха още Милена Кънчева и Христина Бабалова.

На територията на София работят четири или пет специализирани държавни центрове, който приемат деца със специални потребности, но това е крайно недостатъчно, категорични са експертите.

Целия разговор вижте във видеото.