Добро Утро, Европа

Тече дарителска акция за спасяване на къщата на Димитър Талев

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

От години къщата на Димитър Талев в родния му град Прилеп в Северна Македония се руши. Собствениците на легендарната къща, описана в романа "Железния светилник", нямат финансова възможност да я възстановят и искат да я продадат на българската държава. Повече от две десетилетия обаче решение на казуса няма.


Къщата е собственост на семейството на Снежана Аческа от 1926г., но тя иска да я продаде единствено на българската държава. От две десетилетия обаче страната ни не предприема необходимото, за да придобие имота и да го възстанови. Собствениците желаят къщата да бъде превърната в културен център. Българи, които посещават Прилеп и искат да влязат в къщата нямат възможност, защото тя е в окаяно състояние. Семейството на Аческа няма финансова възможност, за да възстанови културния обект. А вече четири години Фондация "Димитър Талев" не може да събере нужните средства, за да откупи легендарната къща и рискът тя да бъде загубена е реален.

Издателят и активист Манол Пейков успя само за няколко дни да събере дарения за закупуването на Талевата къща. Даренията са на стойност 160,000 лв. По предварителни оценки, за ремонт са необходими около 200,000 лева.