Общество

Колеги на Морфов настояват за законодателни промени в културата (Обновена)

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Шествие в подкрепа на уволнения главен режисьор на Народния театър „Иван Вазов“ организираха негови колеги от новото Движение „Култура“, както и с искания за законодателни промени, свързани с културата и по-специално със сценичното изкуство.

"Има нещо удивително в това, което се случва. Хората, които са дошли, за да подкрепят смисъла, истината, правдата. Тази правда и тази истина в тази държава отдавна е унищожена", заяви Александър Морфов. 

„Хора, дайте да се събудим и да отхвърлим хегемонията на тези, които ни управляват вече толкова години. Трябва да има свобода, достойнство, чест", допълни той.

Шествието на протестиращите започна от Министерство на културата, премина пред Президентството и завърши пред Министерски съвет. "Движение за култура“ ще депозира своите искания при президента, премиера и министъра на културата. 

В текста на писмото им гласи: "Движение за култура се формира по силата на един повод и една причина. Поводът е разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество. Свеждането на творческия климат в Народния театър до и под точката на замръзването изисква с неизбежност спешното подаване и приемане на оставката на г-н Васил Василев, сегашния директор на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори трудно поправими рани в българската култура“.

Вижте още във видеото: