Общество

Движение "Култура" тръгва на шествие за оставката на директора на Народния театър

От Euronews България Euronews България

Новото „Движение за култура“, в което влизат творци от Народния театър „Иван Вазов“, организира на 16 март, четвъртък, голямо шествие с искане за оставката на директора Васил Василев, както и за законодателни промени, свързани с управлението на театъра. Движението бе представено днес от  Албена Колева, Валери Йорданов, Лилия Абаджиева, Камен Донев, Костадин Бонев, Никола Додов.

Преди десетина дни актьори и общественици протестираха пред сградата на Министерството на културата, както и пред Народния театър, срещу Василев в знак на несъгласие с решението за уволнението на главния режисьор на „Иван Вазов“ – Александър Морфов. С него театъра напусна и Велислава Кръстева, която заемаше позицията „връзки с обществеността“. Василев аргументира освобождаването им с успокояване на обстановката в театъра и връщането на нормалните условия на работа.

„Движение за култура" настоява за адекватно законодателство за творческите институции, обяви проф. Георги Каприев. По думите му липсата на адекватно законодателство отваря възможност за една кризисна ситуация, която руши една национална институция, каквато е Народния театър, но това се отнася и за всички останали институции. Затова искаме да инициираме законодателни промени, аргументира се той.

„Готови сме да работим с държавните структури - Министерство на културата, Министерски съвет, парламент, комисия в парламента. Нямаме афинитет към конкретна политическа формация. Пази Боже, да прераснем в политическа формация. Ние се занимаваме с култура", заяви проф. Каприев, цитиран от БТА.

Според актьора Никола Додов проблемът с Народния театър е заложен още в нормативна уредба на културното министерство относно конкурсите за директори и, по-точно - състава на комисиите. „Не е логично повече от половината от членовете на комисиите да са чиновници. След като не реагирахме миналата година на прецедента „просто Наско“, получихме „просто Васко“. Но докато първият беше оперетен персонаж, то вторият напомня едни времена, които отдавна би трябвало да сме забравили", коментира той.

Актьорът Камен Донев се обърна към колегите си от цяла България - актьори и режисьори, пряко ангажирани в театралната сфера: „Уважаеми колеги,  животът е една борба и в тази борба няма място за мълчание. Моят призив към всички е да вземат отношение, да се включат активно, когато му дойде времето за промени, за решаване на съществени въпроси, свързани с театралното изкуство. С болка констатирам колко много хора искат да кажат нещо, но не го казват".

„Оказва се, че когато един директор спечели конкурс, той, като че ли, е едноличен собственик на този театър. Говоря за всички театри. Няма никаква санкция, никаква отговорност. Той може да реши да направи с един театър каквото си иска. Може, ако е добър директор, да го изведе напред, но в повечето случаи виждаме, че театрите не са в чудно състояние", каза актрисата от Народния театър Албена Колева.

„Не може да няма коректив. Не може да няма творческа личност, която, по някакъв начин, да има отношение към репертоара - кой режисьор какво точно ще постави и какви артисти се назначават", каза още тя.  „Театърът се случва в свободата на духа на едни хора. Не може ти, марширувайки, да правиш театър", добави Албена Колева.

Режисьорката Лилия Абаджиева обясни, че „Движение за култура" си поставя една по-голяма цел в перспектива да участва в изработването на стратегия за българската култура - за стратегия, която по думите й, по някакъв начин предполага устойчивост и развитие на целия културен сектор. „Крайно време е да бъдат спрени процесите, които влекат българската култура към някакъв разпад. Обществото не се нуждае от личността, духовното е поставено на заден план и е саморазрушителен този процес на лишаване на личността от емоционалност, и правата на личността в изкуството да съществува. Това за мен е симптом за обезличаване на нацията", смята Абаджиева.