Общество

Велислава Кръстева напусна Народния театър, а Александър Морфов е уволнен (Допълнена)

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор

С уволнение и оставка приключи драмата в Народния театър "Иван Вазов" между главния режисьор Александър Морфов и пиарката Велислава Кръстева. Днес Кръстева обяви, че от сряда, 1 март, вече не е част от екипа на театъра. Малко по-късно Александър Морфов обяви за Euronews Bulgaria, че е уволнен дисциплинарно. "Да, преди половин час получих заповедта си", посочи той и отказа повече коментар. 

„За мен беше чест“, обяви на страницата си във Фейсбук Кръстева, а постът й бе последван от цитат от Еклесиаст. „Има време за всяко нещо и определено време за всяко намерение под небето: време за раждане и време за умиране; време за насаждане и време за изкореняване на насаденото; време за убиване и време за изцеляване; време за събаряне и време за градене; време за плачене и време за смеене; време за жалеене и време за танцуване; време за хвърляне на камъни и време за събиране на камъни; време за прегръщане и време за въздържане от прегръщане; време за търсене и време за изгубване; време за пазене и време за изхвърляне; време за късане и време за шиене; време за мълчане и време за говорене; време за обичане и време за мразене; време за война и време за мир.“

Сагата с в Народния театър започна в края на миналия октомври, когато след представление на „Хъшове“ главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета на Велислава Кръстева и изкърти табелата с името й в знак на несъгласие с назначаването й на позицията „връзки с обществеността“.

В интервю за БНР Морфов в понеделник вечер коментира, че „ГЕРБ и ДПС никога няма да ми простят моята позиция и онова, което мисля и говоря за тях“. По повод излязлата информация, че Народният театър ще има нов устройствен план, в който ще липсват ПР и Главен режисьор, режисьорът заяви, че не знае за готвената нова управленска структура на институцията, според която неговата длъжност на главен режисьор ще отпадне. 

"Мои приятели ми съобщиха, че са прочели някъде за това, аз нямам никаква идея. Отдавна очаквам да бъда уволнен от лицето, което заема директорския пост, Васил Василев поради явната нетърпимост между творческата и административната идея за управление на театъра. Закриването на бройката "главен режисьор" означава, че ще бъда съкратен и уволнен от театъра, посочи Морфов".

После допълни: „Основният принцип, ако си спомняте този роман "1984" на Оруел, е: "Който обладава миналото, той ще обладава и бъдещето. А този, който обладава настоящето, той ще обладава миналото. Това е, което се извършва в България. Зачерква се, забравя се миналото, за да може да им се даде на тези необезпокоявани, недосегаеми, да управляват тая държава вече 15 години. Въпросът е да се забрави, да не се говори за това кой кой е.“