Култура

Калин Сърменов: Предвиждам тежък сезон за българския театър

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Предвиждам доста тежък сезон за българския театър. Няма логика, по която да бъдем спокойни – нито икономическата, нито политическата ситуация у нас, в Европа и света е стабилна.

Това каза директорът на сатиричния театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов в студиото на Euronews Bulgaria.

Трябва да сме подготвени. Вече изживяхме един шок с ковида, но натрупахме опит, което е по-важно. Знаем как да действаме в такива ситуации.

Засега не говорим за икономии и се надявам да не стигнем до това. Мерките, които се обсъждат в момента на ниво министерство и министерски съвет са да се направи стратегия за подпомагане. Но въпросът не е в това, а как нашето съсловие ще си организира къщата. Мерките, които вземаме за съсловието и всеки един отрасъл трябва да са предварителни. Едно наше представление вече струва с минимум 40-45% повече, отколкото преди. Затова вдигането на билетите е последната мярка.

В нашия театър сме открили една проста формула още отпреди 2 г. Трябва да се работи много, защото само работата дава светлина в тунела и задържа екипа.

В условията на криза първото перо, от което хората ще съкратят е от култура. Затова, за да съхраним това, което имаме, трябва да работим в тази посока – да се организираме.

Вижте цялото интервю във видеото.