Добро Утро, Европа

Реставрират за 180 000 лв. къща "Павлити" в Стария град на Пловдив

От Euronews България Euronews България

От вчера започна реставрацията на знаковата Синя къща „Павлити“ в Старинен Пловдив, която ще продължи 300 дни, съобщиха от общината. Проектът е на стойност 180 000 лв., събрани от приходите на Общинския институт „Старинен Пловдив.“

През далечната 1949 г. къщата е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата. „Павлити“ е емблематична постройка със статут на културна ценност от национално значение.

Началото на реставрационните дейности бе дадено от доц. д-р Елена Кантарева-Делчева, която е и директор на Общински институт „Старинен Пловдив“.

„Къщата е много важна, защото дълги години по време на социализма е била дадена на Комитета за изкуства и култура. Впоследствие също има функции, наситени и свързани с културата. Тук се е помещавал „Фонд 13 века България. После е била студентски дом, след което последните ѝ обитатели бяха екипът на „Фондация 2019“, разказа доц. Кантарева пред Euronews Bulgaria.

Планирано е обновяването на трите фасади на къщата, както е била в автентичния си вид.

Зам.-кметът по култура Пламен Петров съобщи пред Euronews Bulgaria, че това е първата мащабна реставрация от 80-те години, когато къщата претърпява сериозен пожар.

Проектът по сегашната реставрация е съгласуван с един от най-авторитетните реставратори на града Никола Стоянов.

След външната реставрация предстои и обновлението на вътрешния интериор.

На въпрос за кои други обекти в Стария Пловдив се планират реставрации, зам.-кметът на културата каза:

„До няколко седмици трябва да започне реставрацията на къща на „Съборна 20“. Това е така наречената втора база на Регионалния етнографски музей. Отново Пловдив може да бъде даден за пример, защото с помощта на общината се откриват нови експозиции, нови сгради, когато говорим за общинските културни институти като музеите“.

В този контекст доц. Елена Кантарева подчерта, че очаква повече туристи тази година. „Очертава се труден и тежък сезон, но ние се чувстваме подготвени“, добави тя.