Политика

Борисов: Ще обявим кандидата си за София, когато свърши "ретроградният Меркурий" (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Boiko Borisov BGNES

Ще обявим кандидата ни за кмет, след като свърши ретроградният Меркурий”. Така лаконично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред репортери в кулоарите на НС номинацията на партията за кмет на София. И след това влезе в пленарна зала. Астрологичното явление, наречено ретрограден Меркурий е от 23 август до 15 септември, тоест свършва днес.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ отхвърли информациите, че той може да е номинацията на партията за кмет на София и пред репортери в НС заяви, че няма да се бори за поста.  

Отново в кулоарите на НС лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди официално, че Ваня Григорова ще бъде кандидатурата на социалистите за кмет на София. Тя бе номинирана от градската организация на партия, а за окончателното утвърждаване на кандидатурата ѝ все пак трябва да се произнесе пленумът.

Нинова добави, че в събота (16 септември) БСП ще приключи процеса по утвърждаване на кандидатите за кметове и общински съветници. До момента Националният съвет на партията е одобрил 138 кандидати.

Григорова е икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа" от 2015 г. През 2019 г. тя бе независим кандидат за евродепутат, но не бе избрана. Кандидатурата ѝ бе подкрепена от различни партии и коалиции, сред които "Левицата!", "Неутрална България", "Европейска сигурност и интеграция", "Нова зора", "Българска социалдемокрация - Евролевица", БЗНС "Александър Стамболийски".