Свят

Мароко се бори с последиците от опустошителното земетресение

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Хората в различни райони на Мароко все още се справят с последиците от опустошителното земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер, което стана миналата седмица. В Амизмиз, един от по-големите планински градове на юг от Маракеш, цели къщи са превърнати в развалини, а други са частично разрушени.

Разселените семейства са се преместили в палатки в центъра на града.

Спасителните екипи започват да се изтеглят от Мароко, за да освободят място за хуманитарна помощ. В Асни се намира една от най-големите полеви болници в страната. Около 500 души получават медицинска помощ там всеки ден, включително много деца, травмирани от земетресението.

Таванът на стаята ми падна, беше тъмно, виках баща ми и майка ми под развалините. Чувах хората да викат името ми, за да ме намерят, мислех, че е краят на света. Успяха да спасят мен и майка ми, но малката ми сестра и баща ми не оцеляха. Не ми казаха веднага, че той е мъртъв.

Хауда, пострадала

По данни на Министерството на образованието 530 училища и 55 интерната са разрушени или повредени. Учебните занятия са преустановени в най-засегнатите от земетресенията райони. В тези региони спасителните екипи се опитват да върнат усмивките по лицата на децата, някои от които са сираци.

Възстановяването на училищата със сигурност ще бъде едно от основните предизвикателства пред кралството, за да могат децата да се върнат към нормален живот.

Мароко ограничи количеството на разрешената помощ за земетресението в страната и допусна екипи за реагиране само от четири държави - Испания, Обединеното кралство, Обединените арабски емирства и Катар, както и от международни неправителствени организации.

Броят на жертвите надхвърли 3 хиляди души, а ранените са повече от 6 000.