Свят

„До нас падаха отломки, жена започна да ражда“: Свидетелски разказ за труса в Мароко

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

В 1 часа местно време в Маракеш започва силен трус. По това време Радмила Петрова се намира в един от хотелите в стария град, а в момента, в който чува тътена, започва да бяга.

Чу се оглушителен звук, който ни подсказа и за това, което ще последва. Това разказа в ефира на Euronews PrimeTime Петрова.

Тя обясни, че заедно с близките си са започнали да тичат, за да достигнат улицата преди началото на труса.

Не знаех какво да направя, защото аз знаех, че ще последва трус, а улиците тук са отвсякъде заобиколени от сгради и там няма да бъде безопасно. Докато бягахме към улицата започнаха да падат отломки, имаше много прах и беше замъглено.

Сънародничката ни разказа още, че в паника са тичали и е щастлива и благодарна, че синът ѝ също е добре. Местните жители също са били в шок от случващото се в първите минути на труса и са стояли неподвижно без да знаят какво да направят, разказа Петрова. Спасили са се, защото от лабиринта от сгради в крайна сметка са стигнали до малко площадче, което е било една от малкото безопасни точки по време на силното земетресение.

Радмила и сина й успяват да отидат до летището, което по това време е пълно с туристи, евакуирали се, хиляди обаче остават под руините.

Още от нейния разказ вижте във видеото.