Европа

Дебатът на Euronews от Страсбург: Къде е мястото на България в Европа?

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Постигна ли Европа големите цели, как преодоля големите предизвикателства и какво е нейното бъдеще? Това бяха само малка част от въпросите, чиито отговори чухме в последната реч "За състоянието на Съюза", която председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен произнесе в мандата си на поста. А къде е мястото на България в Европа - отговорът търси специалният ни пратеник в Страсбург Камелия Колева в специалното студио на Euronews Bulgaria от сърцето на Европа.

 

Ева Майдел, ГЕРБ-ЕНП:

Позицията на европейските институции е ясна, както и на Европейския парламент – той подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенген. Само че, споменавайки това в речта (на Урсула фон дер Лайен – бел. ред.), това означава, че моментът продължава да се държи високо над дневния ред. Означава, че председателката е готова в следващата една година да използва политическия си капитал, нейните комисари и целия колеж на комисарите, да работи в това да убеди държавите членки – по-специално двете държави членки, които все още не са сигурни, че това трябва да се случи.

Смятам, че това ще бъде важно нещо, което ще остане от Комисията на Фон дер Лайен, ако тя успее да се сработи добре с държавите членки и да успеем да направим тази дългоочаквана стъпка за всички българи.

 

Илхан Кючук, ДПС-АЛДЕ:

Европейската комисия и Европейският парламент подкрепят желанието на България и Румъния да бъдат част от Шенгенското пространство. Никой не отрича, че сме изпълнили всички условия. Основанията да бъдем в Шенген са навярно от много време там, където трябва да бъдат. Но проблемът не е в Европейската комисия – проблемът е в двете държави (Австрия и Нидерландия – бел. ред.). И ние трябва да положим огромни усилия да работим с Виена и Хага. За да убедим точно тях, че България трябва да бъде част от Шенгенското пространство.

Една част от правителството твърдят, че трябва да се отговори на условията на Хага. А другата част твърди, че това едва ли не би се приело като ново условие. И аз съм съгласен с това – ние не бива да влизаме в ангажимент, който ни въвлича в ситуацията с механизма за сътрудничество и проверка. Отново трябва да чакаме одобрение.

 

Целия разговор вижте във видеото.