Европа

Ще влезем ли в Шенген, след като Фон дер Лайен призова за това? Евродепутати пред Euronews Bulgaria

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Хърватия ще подкрепи присъединяването на страната към Шенгенското пространство. Австрия и Нидерландия обаче продължават да са против. Мненията на евродепутатите събраха Камелия Колева и Десислава Димитрова. 

В началото на годината Хърватия успя да постигне това, на което България и Румъния все още се надяват - да въведе общоевропейската валута и да се присъединят към Шенгенското пространство. Така границите към Западна Европа на практика са заличени, преминаването им е много по-бързо, а опашките са по-скоро излючение, и то в периодите с изключително натоварен трафик. Най-осезаем е ефектът в сферата на туризма, на който хърватската икономика разчита изключително много.

 

Опитът за Хърватия като член на Шенген не може да бъде описан. Аз например живея в Сплит - най-големия град на Адриатическото крайбрежие - и фактът, че по време на сезона туристите кацат тук само с лична карта и нищо друго, говори достатъчно сам по себе си. Няма опашки, няма чакане. Това показва най-добре какви са предимствата на това една държава да бъде член на Шенгенското пространство. Освен това, едва след влизането в Шенген осъзнавате, че сте пълноправен гражданин на Европейския съюз и да имате същата свобода на придвижване, както и останалите европейски граждани. Със сигурност расте както броят на туристите, така и на платежоспособните туристи, които идват, именно защото вече няма технически пречки, чакане и опашки.

Желяна Зовко, член на групата на ЕНП в Европейския парламент

Засега обаче България и българският туризъм трябва да изчакат това да се случи и у нас. Причината - Нидерландия все още смята, че България е твърде корумпирана и престъпна за Шенген, а подобна позиция продължава да поддържа и Австрия.

 

Аз искрено съжалявам, че изобщо обсъждаме това, защото това решение наистина трябваше да бъде взето много-много отдавна. Така че, решението за приемането на България и Румъния в Шенген трябва да бъде взето възможно най-скоро, разбира се със съгласието на всички държави и трябва да изчакаме наистина редовното правителство да замени служебния кабинет в Холандия и то да подкрепи подобно решение.

Томас Вайц, член на групата на Зелените в Европейския парламент

Институциите в Брюксел се подготвят за поетапно приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, което ще започне още тази година. По предварителен план се очаква първо да бъде премахнат летищният контрол, а след това и този по сухопътните граници, с което двете държави да станат пълноправни членки.