Политика

Урсула фон дер Лайен: България и Румъния са за пример, трябва незабавно да влязат в Шенген

От Euronews България Euronews България

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изнесе годишната си реч за състоянието на Съюза пред евродепутатите в Страсбург. Като основно постижение в мандата на Комисията, но и ключово задължение за бъдещата стратегия на Брюксел, фон дер Лайен посочи Зелената сделка и борбата с климатичните промени. Председателят на ЕК изтъкна и предизвикателствата през последните 4 години пред европейците, а именно – войната на Русия срещу Украйна и пандемията от Ковид-19.

Знам, че когато застанах пред вас през 2019 г. с програмата си за екологична, цифрова и геополитическа Европа, някои имаха съмнения. А това беше преди светът да бъде преобърнат от глобална пандемия и брутална война на европейска територия. Но погледнете къде е Европа днес. Станахме свидетели на раждането на геополитически съюз — съюз, който подкрепя Украйна, противопоставя се на агресията на Русия, отвръща на самоувереността на Китай и инвестира в партньорства. Сега имаме Европейски зелен пакт — централен елемент на икономиката ни и безпрецедентен по своите амбиции.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Фон дер Лайен увери европейците, че Съюзът ще бъде на страната на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Тя припомни смъртта на писателката Виктория Амелина, която издъхна от животозастрашаващи рани, нанесени ѝ от ракетна атака на руските окупатори срещу ресторант в Краматорск. Председателят на ЕК заяви, че бъдещето на Украйна и Западните Балкани и Молдова е в Съюза. Спомена и европейския път, който Грузия трябва да извърви. Неколкократно фон дер Лайен спомена Китай, като подчерта, че е важно е да се държат отворени канали за комуникация с Пекин, въпреки агресивното му поведение и нечестни. практики в сфери като търговията с електрически автомобили, цените на които Китай подбива. 

Пълния текст на Речта за състоянието на Съюза на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен може да бъде прочетена тук.


Ето някои от по-важните акценти от речта:

България и Румъния в Шенген – без повече отлагане

Позволете ми да благодаря специално на България и Румъния за това, че показват най-добрите практики, що се касае до политиката по предоставяне на убежище, както и в областта на връщането (на нелегални мигранти – бел. ред.) Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Така че нека най-накрая ги включим – без повече отлагане.


Руската военна агресия срещу Украйна

Ние ще бъдем до Украйна на всяка крачка от пътя. Колкото и време да е необходимо.
От началото на войната четири милиона украинци са намерили убежище в нашия Съюз. Искам да им кажа, че сега те са толкова добре дошли, колкото и през първите фатални седмици. Осигурихме им достъп до жилища, здравеопазване, пазар на труда и много други.

Парламентът го каза ясно: Бъдещето на Украйна е в нашия Съюз. Бъдещето на Западните Балкани е в нашия Съюз. Бъдещето на Молдова е в нашия Съюз. И аз знам колко важна е перспективата на ЕС за много хора в Грузия.

Нелоялни търговски практики от Китай

Не сме забравили как нелоялните търговски практики на Китай засегнаха нашата соларна индустрия. Много стартиращи предприятия бяха изтласкани от силно субсидирани китайски конкуренти. Да вземем например сектора на електрическите превозни средства. Това е ключов отрасъл за чистата икономика, с огромен потенциал за Европа. Но сега световните пазари са наводнени от по-евтини китайски електромобили. А цената им се поддържа изкуствено ниска чрез огромни държавни субсидии. Това изкривява нашия пазар. И тъй като ние не приемаме това отвътре, не го приемаме и отвън. Затова днес мога да обявя, че Комисията започва антисубсидийно разследване на електрическите превозни средства, идващи от Китай.


Европейска зелена сделка

Европейската зелена сделка се роди от необходимостта да защитим нашата планета.
Основната цел е да се подкрепи всеки сектор в изграждането на бизнес модел за декарбонизация на промишлеността.


Икономика, социална сфера и конкурентоспособност

Виждам три основни икономически предизвикателства за нашата индустрия през следващата година: недостиг на работна ръка и умения, инфлация и улесняване на бизнеса за нашите компании. Не сме забравили умишленото използване на газа като оръжие от страна на Путин и как това предизвика страхове от прекъсване на електроснабдяването и енергийна криза като през 70-те години. Мнозина смятаха, че няма да имаме достатъчно енергия, за да преживеем зимата. Но ние се справихме. Защото останахме единни - обединихме търсенето си и купувахме енергия заедно.