Европа

Ще се кандидатира ли фон Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще произнесе последната за мандата си реч, свързана със състоянието на Европейският съюз. Речта за състоянието на Съюза е знаково събитие в началото на всеки нов политически сезон в Европа. Дебатът за състоянието на ЕС демонстрира отчетността на Европейската комисия пред демократично избраните представители на ЕС и спомага за изграждането на по-прозрачен и демократичен Съюз. Все още обаче не е ясно дали Фон Дер Лайен ще се кандидатира за още един мандат начело на ЕК. Фон дер Лайен застана начело на Еврокомисията през 2019 г. след трудни преговори между европейските лидери. Тогава тя спечели с крехко мнозинство от 9 гласа. 

За мен е много важно да възстановим баланса на Европейския съюз. Много ценя мнението и приноса на страните от Централна и Източна Европа. Трябва да говорим много повече заедно и да обменяме много повече знания и мнения, защото предизвикателствата пред нас са огромни.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

След встъпването и в длъжност Фон дер Лайен трябваше да се изправи почти мигновено срещу две големи световни кризи. Първо пандемията от КОВИД-19, а след това и войната в Украйна. Тя ръководи изпълнението на мащабен план за възстановяване, съвместното закупуване на ваксини, подкрепата за Киев, стратегия за прекратяване на енергийната зависимост от Русия. Тя също така и обърна сериозно внимание на екологията и намаляването на вредните емисии на Европа. Възможността за Втори мандат за Фон Дер Лайен обаче изцяло ще зависи от политическия баланс на силите в следващия Европарламент.