Европа

Европейската икономика продължава да расте, но с по-бавни темпове

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
IMF Global Economy AP

Европейската икономика продължава да расте, но с по-бавни темпове. В летните си прогнози Комисията ревизира растежа в района на съюза до 0,8 % през 2023 г. и 1,3 % през следващата година. Това е съответно с 0,3 пункта по-малко, отколкото в прогнозата през пролетта. В свое изказване комисарят на ЕС по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви, че тенденцията на бавен растеж вероятно ще продължи и през следващата година. 

"Смятаме, че по-бавния растеж ще продължи до 2024 г. Все пак се очаква леко забързване на растежа, тъй като инфлацията продължава да намалява, а пазарът на труда остава стабилен", каза Паоло Джентилони, комисар по икономиката на ЕС.

Слабото вътрешно търсене предполага, че все още високите потребителски цени на повечето стоки и услуги натежават повече от очакваното. Това се случва въпреки по-ниските цени на енергията и изключително силния пазар на труда. В еврозоната годишната инфлация възлиза на 5,3% през юли и август, което е едва наполовина на пиковата стойност от 10,6%, отчетена през есента на миналата година.

"Мисля, че когато всички отидем в супермаркета виждаме цени, които са много високи. И затова почти инстинктивно заключаваме, че инфлацията е голяма. Но ако погледнете цифрите, тя намалява доста бързо и това е така, защото цените на енергията са се понижили спрямо миналогодишните си стойности", посочи Мария Демерци, анализатор.

Продължаващата война на Русия срещу Украйна и по-широкото геополитическо напрежение продължават да създават рискове и несигурност. Освен това съгласуваните усилия на международните централни банки за продължаване на затягането на паричната политика могат допълнително да помрачат перспективите за растеж.