Икономика

Икономическата комисия одобри: Държавата да има особен представител в „Лукойл-Нефтохим“

От Euronews България Euronews България
Lucoil Neftohim BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Правителството да може да постави петролната рафинерия „Лукойл-Нефтохим“ под държавен контрол чрез назначаване на особен представител. Това реши на първо четене парламентарната икономическа комисия, предаде БТА.

Комисията гласува Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна,  внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев на 28 юли 2023 г. 

Законопроектът беше подкрепен с 12 гласа "за" и пет "против", без въздържали се.

Предложението включва още отмяна на дерогацията за България на руския петрол. Ако законът бъде приет от парламента, Министерски съвет се задължава в 30-дневен срок от влизането му в сила да постанови забрана за внос на руски суров петрол.

В мотивите към проектозакона се посочва, че прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде втората стъпка в лишаването на "Лукойл", а оттам и на Кремъл, от печалби за финансиране на военните действия в Украйна.

Първата стъпка беше прекратяването на концесионния договор с "Лукойл" за експлоатацията на петролния терминал Росенец, се напомня още в мотивите. Изтъква се, че това ще помогне на България да гарантира, че терминалът не се използва за избягване на санкции чрез контрабанда на петрол и би гарантирало правилното отчитане на приходите от ДДС и акцизи, които са жизненоважни за фискалната сигурност.