Политика

Втори Съвет по сигурността за седмица: Пишат план за края на руския петрол в „Лукойл“

От Euronews България Euronews България
Slujbi MS Sigurnost Съветът по сигурността към Министерския съвет, в който участват шефовете на всички специални служби и на няколко министерства, се събра за втори път само за тази седмица, за да обсъди темата "Лукойл". Снимка: Министерски съвет

За втори път се събра Съветът по сигурността към Министерския съвет само за изминалата седмица. Темата бе същата като на първото заседание - какви са потенциалните рискове при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в "Лукойл Нефтохим Бургас", съобщиха от правителствената информационна служба. 

Експертна група ще координира дейностите за осъществяване на поетапния преход на рафинерията към работа с неруски петрол, като за целта ще се подготви конкретен времеви график, става ясно от съобщението.

Какви са рисковете не се съобщава, но става ясно, че те са били изложени "в анализи и доклади" на три министерства - икономическото, финансовото и транспортното, както и на специалните служби.

"Членовете на Съвета формулираха конкретни мерки за намаляване на рисковете, които ще бъдат предложени за обсъждане на Министерския съвет. Правителството ще ги разгледа на закрито заседание", завършва съобщението.

От правителството припомнят, че в средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което (изключение-бел.ред.) важи до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента народни представители от „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме Промяната - Демократична България“ и Движението за права и свободи внесоха предложение за неговото предсрочно прекратяване.