Икономика

Плащането в рубли: „Газпром“ с предупреждение към Европа

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Gazprom Централата на Газпром в Русия. Снимка: AP

Продължават опитите за постигане на консенсус за 6-ия пакет санкции срещу Москва, който включва и ембарго за вноса на руски петрол.

Все още няма единодушие кои страни да получат отстъпки. От Европейската комисия са предложили промени в планираното ембарго, за да могат Унгария, Словакия и Чехия да имат повече време за промяна на енергийните си доставки. Украинският президент Володимир Зеленски призова да не се правят никакви изключения. 

 

Това не е игра. Ако разберете, че не можете без тази енергия, тогава кажете, че ще можете да се справите без нея след 2 месеца, постигнете споразумение. Не правете изключения за отделните страни, действайте заедно. Това е същността на един обединен Европейски Съюз, това е същността на израза „Европейски съюз“.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери, че блокът ще одобри 6-ия пакет санкции. По думите ѝ Брюксел води разговори с определени членки на съюза, които не са съгласни с новите мерки срещу Москва. Работи се и по въпроса с осигуряването на достатъчно доставки на петрол за всички страни.