Свят

Заради корупция: Републиканците започват процедура по импийчмънт на Байдън (Обновена)

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти обяви, че републиканците ще започнат разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън.

Маккарти заяви, че ще има вот за разследване за импийчмънт, но засега изглежда, че не разполага с гласовете нужни за започването му. Той сподели, че основната причина за това предложение са корупционните схеми, свързани със семейство Байдън.

По думите на републиканеца има „сериозни и достоверни обвинения относно поведението на президента Байдън. Взети заедно, тези твърдения рисуват картина на култура на корупция“. Маккарти направи това изявление на фона на растящия натиск върху него от представители на дясното крило на Републиканската партия да предприеме действия срещу Байдън. Според Маккарти президентът демократ е „излъгал“ американския народ във връзка с предизвикалата полемика дейност на сина му Хънтър Байдън в чужбина. Хънтър Байдън стана предпочитана мишена за американската десница, отбелязва Франс прес.

Кампанията за убеждаване на въздържалите се депутати като Кен Бък и други вече е в ход. Според добре осведомени източници тази седмица Бък ще се запознае с наученото относно разследванията срещу президента Байдън от служителите на Комисията по надзор в Камарата на представителите. Маккарти планира да свика конгресмени на заседания при закрити врата няколко пъти тази седмица, включително на заседание, на което да бъде обсъден отстраняване от поста на Байдън. Освен това председателят на долната камара на Конгреса се опитва да прокара закон, чрез който да бъде избегнато спирането на работата на американското федерално правителство в края на месеца.

Маккарти отново е на политически кръстопът, като се опитва да угоди на най-консервативните републиканци и да предотврати собственото си отстраняване от председателския пост в Камарата на представителите, отбелязва АП.

Белият дом заяви, че инициативите за импийчмънт на президента Байдън са политически мотивирани.

„Председателят Маккарти не бива да се поддава на влиянието на екстремистки настроени крайнодесни конгресмени, които го заплашват със спиране на работата на правителството, ако не се сдобият с импийчмънт на президента Байдън, който би бил неоснователен и неподкрепен с каквито и да било доказателства. Последиците за американския народ биха били твърде сериозни“, заяви Белият дом.

Инициативата за разследване за импийчмънт на Байдън стартира на фона на съдебните неволи на бившия американски президент Доналд Тръмп, на когото тази година бяха повдигнати четири наказателни обвинения, включително и за опит да промени резултатите от президентските избори през 2020 г., спечелени от Джо Байдън, предава БТА.

Той е обвиняван в съмнителни сделки в Украйна и Китай в периода, през който баща му е вицепрезидент на Барак Обама. Обвиненията са базирани на твърдения, че Хънтър е използвал името на баща си, за да се сдобие с незаконни облаги.

Съгласно конституцията на САЩ Конгресът може да свали от власт действащия президент в случай на „измяна, корупция и други тежки престъпления и правонарушения“.

Крилото на Републиканската партия, което симпатизира на Доналд Тръмп, от месеци настоява за започването на процедура за импийчмънт на Байдън. Някои умерени републиканци обаче са против такава процедура, тъй като се страхуват, че тя ще бъде политизирана.