Свят

Тръмп конкурира с интервю първия републикански дебат за президентския вот

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Първият дебат на кандидатите за президент от Републиканската партия се проведе без основния претендент. Вместо да се съревновава с опонентите си пряко, Доналд Тръмп се появи в интервю минути преди старта на дискусиите в Уисконсин и заяви, че няма да участва в тях, защото "хората знаят кой е той".

Осем кандидати се изправиха един срещу друг в американския щат и обсъдиха образованието, абортите в САЩ, имиграцията, климатичните промени и войната в Украйна. Сред тях бяха вицепрезидентът от мандата на Тръмп - Майк Пенс, и губернаторът на Флорида, Рон ДеСантис. 

Въпреки различията по темите - между претендентите имаше и консенсус - част от тях са съгласни да подкрепят бившия президент, ако той бъде финалната номинация на републиканците за вота догодина. Тръмп обаче е изправен пред няколко съдебни процеса, включително за намеса в последните избори за президент в щата Джорджия.

По това дело са обвинени и 18 негови приближени, но повечето се предадоха доброволно на властите. Сред тях са бившите адвокати на Тръмп - Сидни Пауъл и Руди Джулиани, които платиха гаранции на обща стойност 250 хил. долара. 

 

За мен е чест да съм замесен в този случай. Защото той е борба за нашия начин на живот. Това обвинение е смешно. То е атака не само срещу мен, не само срещу президента Тръмп, не само срещу обвиняемите, част от които изобщо не познавам. Това е атака срещу американския народ.

Руди Джулиани, бивш адвокат на Доналд Тръмп

Според окръжния съд във Фултън бившият държавен глава и сътрудниците му опитали да подменят президентския вот в Джорджия през 2020 г., така че не Джо Байдън, а Доналд Тръмп да бъде победител. Очаква се самият Тръмп също да се предаде в днешния ден.