Свят

Осем кандидати за президент се изправят в първия дебат на Републиканската партия, Тръмп не е сред тях

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Сцената е готова за първия дебат на републиканските кандидати от кампанията за президентските избори в САЩ през 2024 г. Републиканският национален комитет съобщи, че осем кандидати са изпълнили изискванията, за да се изправят един срещу друг в сряда вечерта в Милуоки, Уисконсин.

Това са губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, сенатор Тим Скот от Южна Каролина, бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, предприемачът Вивек Рамасвами, бившият вицепрезидент Майк Пенс, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, Дъг Бъргам, губернатор на Дакота и бившият губернатор на Арканзас Ача Хътчинсън.

Големият отсъстващ е Доналд Тръмп, който е фаворит за номинацията на Републиканската партия.

 

През уикенда Тръмп обяви официално решението си, заявявайки в социалната си мрежа, че няма да участва в дебата, както и в следващите от цикъла. Той също така посочи, че е малко вероятно да подпише обещание, с което се ангажира да подкрепи друг кандидат, освен самия себе си.

Мег Кинард – политически репортер на Асошиейтед прес 

Тръмп аргументира отсъствието си от първия дебат с това, че е изкарал успешен мандат като президент и че има голяма преднина пред съперниците си за номинацията на републиканците.

Въпреки задаващите се дела срещу него, бизнесменът смята, че лесно ще спечели вътрешнопартийната надпревара.

Втори телевизионен дебат между кандидатите в Републиканската партия е насрочен за 27 септември в Президентската библиотека „Роналд Рейгън“ в Сими Вали, Калифорния.