Свят

Безредици избухнаха в Чили заради годишнината от преврата на ген. Пиночет

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Chile Chile Bezredici Protesti Pinochet AP Снимка: AP

Над 20 души са арестувани, а няколко са ранени, след като в Сантяго избухнаха безредици заради 50-годишнината от преврата, извършен през 1973 г. от генерал Аугусто Пиночет. Протестиращи с качулки стреляха по полицейски участъци и полицаи в няколко квартала на чилийската столица след ден на церемонии под ръководството на чилийския президент Габриел Борик в правителствения дворец "Ла Монеда". Говорителят на полицията, капитан Хавиера Гарсия, заяви, че куршумите са били насочени към полицията.

Балистичните удари и куршумите бяха насочени конкретно към полицията и в момента, в който служителите ни снимаха това, операторът получи куршум в лицето и се наложи незабавно да му бъде оказана помощ.

Капитан Хавиера Гарсия, отдел "Социални комуникации" на Carabineros:

По време на военния режим, ръководен от генерал Аугусто Пиночет (1973-1990 г.), загиват 3200 души, от които 1469 са изчезнали. Половин век по-късно са осъдени 297 души извършвали поредица от престъпления, а 1300 съдебни процеса за нарушаване на човешките права все още продължават. В края на миналия месец Борик представи първия спонсориран от държавата план за намиране на около 1162 жертви на диктатурата, които все още са в неизвестност.