Свят

Медодобивен комбинат в Чили затвори врати заради замърсяване на въздуха

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Медодобивният комбинат „Вентанас“, собственост на гигантската чилийска държавна компания Коделко спря работа. Затварянето се случи след десетилетия на замърсяване на залива Кинтеро с токсични газове и превръщането му и на още 15 предприятия в екологично "опасна зона".

Наистина, ние замърсяваме. Нуждаехме се от инвестиции, за да спрем да замърсяваме и да намалим вредните емисии. Винаги сме се съобразявали, но те все пак ни затвориха.

Андреа Крусес, председател на профсъюза на „Вентанас“

През 2015 година трите общини в залива, северозападно от столицата Сантяго, бяха обявени за наситени с фини прахови частици. Вдишването им се свързва с дискомфорт и респираторни заболявания. Пламъците от пещта на металургичния комбинат постепенно намаляват, докато не угаснат напълно, отбелязвайки закриването на медодобивния комбинат 59 години след основаването му. Рафинерията на Codelco ще продължи да работи на мястото.

„Правителството не се интересува от случващото се тук. Не са виновни само “Коделко”, а и други силно замърсяващи компании. Всички те са токсични. Някои от тях нямат екологична квалификация и не би трябвало да работят“, споделя разтревожен гражданин.

Последната масова интоксикация от замърсяване в региона се случи преди седмица и засегна близо 100 ученици, които получиха интоксикация поради лошото качество на въздуха. Екологичната тревога е в сила и до днес.

Днес в много училища в Кинтерос няма учебни занятия. Децата дори не могат да дишат в училище. Наложи се да направим компромис с образованието на децата си в полза на големите компании.

Ясна Леал, жител

Повече от 50 000 жители на залива редовно вдишват серен диоксид - токсичен и корозивен газ, който дразни носа, очите и гърлото. Над 60 % от общите емисии на серен диоксид в района идват от държавния металургичен комбинат, заяви президентът Габриел Борич миналата година, когато обяви затварянето му.