Общество

Два язовира край Царево са аварирали, кметът поиска спешни действия

От Euronews България Euronews България

След наводненията е нужен спешен ремонт на язовир „Хаджи Яне“ край село Лозенец. Това е заключението на експертите, които обследваха района. Според тях съоръжението е изцяло аварирало и спешно трябва да се възстанови, тъй като състоянието на язовирната стена е компрометирано и при нов интензивен валеж има вероятност да се скъса стената. Проблем има и при по-големия язовир „Потурнашки“.

Междувременно в Бургаско остава в сила предупреждението да не се влиза в морето в района на наводнението край Царево, както и консумация на питейна вода от региона. В морето са открили изключително високи нива на ешерихия коли и ентерококи в морето са открили експертите. Очаква се да излязат резултатите от поредната – четвърта проба на водата.

„Първоначалният оглед показва, че трябва веднага да започнат дейности по укрепването на стената на язовир „Потурнашки“, заяви кметът на Царево Георги Лапчев. „Стената не се е скъсала, но откосът, който следва след стената вече не съществува“, посочи кметът и допълни, че откосът е отмит в резултат на няколко часа теч на вода, предаде БТА.

Хидроинженерът Николай Лазаров констатира, че състоянието на стената е компрометирано. „Това означава, че при подобен неблагоприятен валеж има вероятност стената вече да се скъса“, заяви той. „Самото съоръжение е издръжливо, просто ще се възстанови язовирният комплекс“, поясни хидроинженерът.