Общество

Докладчици от Венецианската комисия пристигат в София заради промените в Конституцията

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер
Konstitucionni Promeni PP DB

В края на работната седмица представители на т. нар. Венецианската комисия пристигат в София, за да обсъждат предложенията за конституционни промени, внесени от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС в края на юли. Това стана ясно по време на заседание на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет.

Докладчиците от органа, който е най-авторитетният консултативен орган по конституционно право в Европа, ще проведат срещи с президента Румен Радев, министъра на правосъдието Атанас Славов и парламентарната конституционна комисия.

В края на юли трите политически формации представиха предложенията си за промени в основния закон. Една от тях е именно промяна във Висшия съдебен съвет, който да бъде разделен на два съвета - прокурорски и съдийски. Предвиждат се и промени относно мандатите и назначаването на кадровиците. Управляващите на ротация формации и ДПС предлагат и промяна в статута на служебното правителство. Служебният министър-председател да се избира измежду председателя на Народното събрание, гуверньора на БНБ и председателя на Върховния касационен съд. Друга от идеите за промени в Конституцията е официалният национален празник на страната ни да бъде 24-и май, а не 3-и март.

Пристигащите представители на Венецианската комисия ще се срещнат и с кадровици от Висшия съдебен съвет. Тъй като проектът за промени в основния закон още не е внесен официално във ВСС, кадровиците няма да говорят от името на Пленума на органа, а в лично качество.

През последните години Венецианската комисия даде становището си и по друг въпрос - правомощията на главния прокурор. По онова време длъжността бе заемана от вече отстранения Иван Гешев. Позицията на комисията бе, че властта на главния прокурор трябва да бъде ограничена.