Euronews Сега

Зеленски: Артилерията, доставена от Запада, започна да работи „много мощно“

От Euronews България Euronews България

Бойните действия в Източна Украйна се ожесточават. Руската армия предприе масирано настъпление срещу град Славянск, но продължава обстрелите и по редица други населени места.

Безмилостният обстрел от Русия продължава да нанася тежки щети върху цивилните в Източна Украйна, в този случай в град Харков. В сряда имаше жертви и от двете страни, тъй като Москва засили усилията си да поеме контрола над целия Донбас.

Украинската армия твърди, че е отблъснала някои офанзиви, докато при руския обстрел са загинали най-малко осем цивилни, 25 други са ранени. Проруските сепаратисти твърдят, че украинските сили са убили четирима цивилни в Донецка област.

Руското министерство на отбраната обяви, че изстреляни от въздуха високоточни ракети са унищожили две американски системи за залпов огън ХИМАРС на украинците и складове за боеприпаси в Харков и Донецк.

Много от сражаващите се в Донбас украински войници трябва да разчитат на оръжия от съветско време.

Най-важното е, че моралът остава висок. Ние не подценяваме себе си. Всичко ще мине добре. Украйна ще победи.

Серхий, войник от ВСУ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прие в Киев премиера на Република Ирландия Майкъл Мартин и му благодари за оказаната помощ. Зеленски заяви, че артилерията, доставена като част от западната военна помощ, "работи много мощно" и нанася забележителни удари в окупираните от Русия райони.

Най-накрая може да се усети, че западната артилерия – оръжията, които получихме от нашите партньори, започнаха да работят много мощно. Тяхната точност е точно такава, каквато е необходима. Нашите защитници нанасят много сериозни удари по складове и други точки, които са важни за тиловото осигуряване на окупаторите, което значително намалява настъпателния потенциал на руската армия. Загубите на окупаторите ще се увеличават всяка седмица, както и трудността при снабдяването им.

Володимир Зеленски. президент на Украйна

Продължават усилията на властите в Славянск, в Донецка област, да евакуират населението на фона на тежки бомбардировки от последните дни.

Според британското разузнаване, окупационните войски се намират на 16 километра северно от града. Местните власти съобщават, че през последното денонощие в резултат на масиран обстрел са загинали двама мирни жители, а 7 са били ранени.