Европа

Възстановяването на Украйна вече се оценява на 750 млрд. долара, смята Зеленски

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Политически лидери, бизнесмени и международни институции се събраха в швейцарския град Лугано, за да изготвят пътна карта за възстановяването на Украйна, разрушена след четири месеца и половина руска инвазия. В конференцията участват представители на около 40 страни.


И украинският министър-председател, и президентът на страната смятат, че са необходими 750 млрд. долара, които могат да бъдат набрани от замразените на Запад руски фондове. Военните действия са нанесли на украинската инфраструктура директни щети на стойност над 100 милиарда долара. Украинският президент говори чрез видеоконференция. Възстановяването на Украйна от войната ще бъде от полза за световния мир, каза още Зеленски.

Това не е само на местно ниво, някъде на изток. Не. Това е атака от страна на Русия срещу общите ценности, които ние с вас споделяме. Затова и възстановяването на Украйна не е национален проект, проект на една нация, а задача на всички страни от демократичния първи свят, които се смятат за цивилизовани.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще създаде платформа за реконструкция, посредством която ще бъдат координирани усилията за възстановяването на Украйна след края на войната с Русия. Тя обвърза западните инвестиции с дълбоки реформи и борба с корупцията.

 

Украйна ще се нуждае от смели реформи. Но реформите трябва да бъдат придружени от инвестиции. Всички знаем, че мащабите на разрушенията са огромни. А разходите за тази безсмислена война нарастват с всеки изминал ден. От началото на войната Европейският съюз е мобилизирал финансова подкрепа на стойност около 6,2 милиарда евро.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК