Добро Утро, Европа

Руските сили превзеха Лисичанск

От Euronews България Euronews България

Украинските военни потвърдиха, че източният град Лисичанск е паднал в ръцете на руските сили. Така те контролират вече практически цялата Луганска област. Лисичанск беше последният бастион на украинските сили в Луганск.

Украйна обясни изтеглянето си с желание да защити живота на военните си в условия на многократно превъзходство на Русия в жива сила и бойна техника.  

По-рано министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че неговите сили са превзели Лисичанск и са поели пълен контрол над Луганска област. 

Превземането на града ще открие за руските войски пътя на запад към Донецка област. По-рано ръководителят на руската Чеченска република, Рамзан Кадиров, публикува видео, което показа чеченски бойци в центъра на Лисичанск. 

В неделя руското командване заяви, че градът е напълно отрязан и обкръжен. Независими експерти не изключват възможността украинските сили да са се оттеглили от Лисичанск организирано, без да виждат смисъл да го защитават по-нататък.  На запад, контролираният от Украйна град Славянск беше подложен на тежък обстрел, при който загинаха най-малко шестима души.

Обновена: