Европа

Новият български еврокомисар: Европейският парламент ще гласува кандидатурата на Илиана Иванова

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Iliana Ivanova Evrokomisar Eca

Европейският парламент ще гласува кандидатурата на българския кандидат за еврокомисар - Илиана Иванова. Това стана, след като председателският съвет на парламента взе окончателното решение за закриване на процедурата по изслушването на Иванова.

Въпроси ѝ бяха задавани от две комисии. По-късно председателите на тези комисии определиха представянето като “отлично”. Предвижда се, след като получи одобрението на евродепутатите, Иванова да бъде назначена за еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на ЕК следващата есен.

През 2007 г. първа поста на еврокомисар заема Меглена Кунева, която поема ресор „Защита правата на потребителите”. След нея Кристалина Георгиева успешно защитава своята кандидатура и поема ресора „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи“ и изпълнява два последователни мандата. В края на втория си мандат Кристалина Георгиева се отказва от поста си, за да заеме друга важа позиция - главен изпълнителен директор на Световната банка.

На нейно място е номинирана и избрана Мария Габриел. Тя поема ресор цифрова икономика и цифрово общество, а в следващия си мандат от тя отговаря за иновациите, научните изследвания, култура, образование и растеж. Габриел обаче прекрати предсрочно втория си мандат като еврокомисар преди няколко месеца, когато стана ясно, че ще стане член на ротационното българско правителство "Денков-Габриел".