Европа

Позитивни оценки за изслушването: Илиана Иванова е една крачка по-близо до еврокомисарското място

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Приключи изслушването на българския еврокомисар пред членовете на две парламентарни комисии, които контролират работата на еврокомисията в предложения на българката ресор. Основен фокус на разговорите до момента са двете големи програми на Европейския съюз в сферата на образованието и научните изследвания – „Еразъм“ и „Хоризонт Европа“. Иванова трябваше да отговори на най-малко 25 въпроса.

Утре се очаква евродепутатите да дадат своята оценка на кандидатурата на Илиана Иванова и ако тя е положителна, на 12 септември ще бъде насрочено формалното гласуване.

Пред евродепутатите Иванова очерта три основни точки в предстоящата си работа, ако бъде избрана за комисар - ключовата роля на научните изследвания и иновациите за растежа на ЕС, насърчаване на образованието и уменията и сплотяващата роля на културата в обществото, овластяването на младите и ролята на спорта.

След изслушването председателите на двете комисии коментираха, че Илиана Иванова е показала дълбоки познания в ресора и изслушването й е пример за отлично представяне.

„Работихме отлично с Мария Габриел. Говоря от свое име, но имам много добри очаквания от срещата, на която ще решим дали да приемем или не номинацията. Сигурна съм, че г-жа Иванова ще бъде отличен комисар. Без силни постижения в областта на научните изследвания и иновациите ще бъде много трудно да успеем в нашата европейска програма“, коментира председателят на комисията по промишленост Кристиан Силвиу Бушой.

„Тя отговори на въпросите по отличен начин. Мисля, че днес видяхме едно доста добро изслушване“, смята и председателят на комисията по култура Сабине Ферхайен.

Пред евродепутатите Илиана Иванова обеща да върне Европейския съюз в надпреварата за световно лидерство в областта на новите технологии. Ако бъде избрана, тя ще ръководи водещата програма на ЕС „Хоризонт Европа“, която ще финансира проекти в областта на научните изследвания и иновациите на обща стойност 95,5 млрд. евро. Програмата обаче отдавна е критикувана за липсата на прозрачност при изразходването на средствата и за прекомерната бюрокрация за научноизследователските институти при достъпа им до средства.

Иванова предложи да се опрости процесът на финансиране чрез повече еднократни плащания и да се удвоят усилията за набиране на повече средства от публични и частни инвестиции, включително от други части на общия бюджет на блока.

Крайно време е „Хоризонт Европа“ да бъде използван, за да се гарантира, че можем да бъдем водещи на световно равнище. Поемам ангажимент да бъда пазител на ефективните инвестиции.

Илиана Иванова, кандидатът на България за еврокомисар

Преди да бъде номинирана за еврокомисар, Иванова бе член на Европейската сметна палата, а от 2009 до 2012 г. беше евродепутат от ЕНП.

Нейната кандидатура идва в момент, когато Брюксел навлиза в последния етап от законодателния си мандат и разполага с малко време за нови инициативи преди европейските избори догодина.

Осъзнавам тежестта на отговорността, която идва с постигането на толкова много резултати за кратък период от време“, каза Иванова пред евродепутатите. Окончателното решение дали ще бъде избрана предстои следващата седмица.

Тя наследява същия ресор, който имаше и Мария Габриел – иновации и научни изследвания. Габриел напусна поста през май, за да стане външен министър, вицепремиер и – както е планирано – министър-председател на България.