Политика

Кои бяха предишните български еврокомисари и с какво ги запомнихме?

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Европейската комисия изслушва българския кандидат за еврокомисар  - Илиана Иванова, издигната от ГЕРБ в Европейския парламент. След проведени интервюта в края на юни с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и двете номинации от българска страна - кандидатурата на Иванова беше предпочетена и тя беше допусната до изслушването. А кои бяха предишните български еврокомисари и с какво ги запомнихме - обобщението направи Софи Цветкова. 

Oт 2007 г., когато България става пълноправен член на Европейския съюз, за еврокомисари са номинирани и избирани само жени. Първа този пост заема Меглена Кунева - тогава министър по европейските въпроси в кабинета "Станишев, която поема ресор „Защита правата на потребителите”.

Ресорът "Защита на правата на потребителите" представлява ключов интерес за всеки европейски гражданин и е едно от тези европейски политики, които правят ЕС видим

Меглена Кунева

В края на 2009 Жозе Мануел Барозу обявява своя екип за нов състав на Европейската комисия, а българската номинация е на външния министър в първия кабинет на Бойко Борисов - Румяна Желева.. Още преди изслушването й в ЕК обаче се появява компрометираща информация относно бизнеса на Желева и съпруга й Красимир Желев.

Така още в началото тя трябва да отговаря имало ли конфликти на интереси, тъй като докато е била евродепутат, е била и собственик на фирма. 

"Всички слухове и обвинения към мен и моя съпруг са абсолютно и категорично неоснователни и мисля, че трябва да се концентрираме върху темата на днешното изслушване", коментира по време на изслушването си Желева.

Кандидатурата на Румяна Желева завършва с провал. На нейно място българското правителство номинира Кристалина Георгиева, Нейното представяне е успешно и тя поема ресор „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи“.  Георгиева изпълнява два последователни мандата.. По време на втория си мандат тя е заместник-председател, но и отговаря за един от най-важните ресори - "Бюджет и човешки ресурси".

 

Ако бъда избрана, ще бъде мой незабавен дълг да подсигуря, че ние европейците ще подпомогнем Хаити по най-добрия начин, по който ЕС може да помогне. Мобилизираме 100 милиона евро за нехуманитарна помощ приоритетно, за да се подпомогне възстановяването на държавните функции и услуги. 

Кристалина Георгиева

В края на втория си мандат Кристалина Георгиева се отказва от поста си, за да заеме друга важа позиция - главен изпълнителен директор на Световната банка. На нейно място е номинирана и избрана Мария-Габриел.. тя поема ресор цифрова икономика и цифрово общество, а в следващия от 2019г. до 2023г. отговаря за иновациите, научните изследвания, култура, образование и растеж. 



Идвайки насам си спомнях как вървях по същия път на датата 20.06.2017г. Тогава беше изслушването ми тук, след като бях номинирана за комисар. През тези две години и три месеца с вас работихме в сътрудничество, компромис и споделена визия за цифровото бъдеще на Европа. 

Мария Габриел

Габриел прекрати предсрочно втория си мандат като еврокомисар преди няколко месеца, когато стана ясно, че става член на ротационното правителство Денков-Габриел. Сега идва ред на номинацията на Илияна Иванова. Очаква неин ресор да бъде "Иновации, изследвания, култура, образование и младежта".