Политика

Две комисии в ЕП препитват българския кандидат за еврокомисар Илиана Иванова

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

От 10:30 българско време започва изслушането на кандидата за еврокомисар Илиана Иванова. Тя трябва да заеме мястото на Мария Габриел с ресор иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта. Тя го освободи през май след като стана заместник-министър председател и министър на външните работи.В белгийската столица е и нашият кореспондент Софи Цветкова която включваме от Брюксел.

Иванова ще бъде изслушана пред две комисии – по промишленост и енергетика и по култура и образование. Въпросите към нея ще са от различно естество – от каква е нейната ангажираност по ресора, за който би трябвало да отговаря, така и с оглед на интересите на ЕС.

Ето и коя е Иванова:

Четвъртата номинация за български еврокомисар -  Илиана Иванова е с богат опит в европейските структури. Иванова е евродепутат в Европейския парламент от 2009 до 2012г. Заема редица ключови длъжности, сред които заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и на специалната комисия по икономическа, финансова и социална криза.

От 1 януари 2013 г. е член на Европейската сметна палата. След като Мария-Габриел предсрочно освободи поста си, за да участва в редовното правителство, позицията ни в ЕК остана свободна. За комисар бяха издигнати двама кандидати -  Даниел Лорер от ПП и Илиана Иванова от ГЕРБ, а председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен прецени, че Иванова е по-подходящият кандидат за поста.

 

България предложи две кандидатури, но едната беше точно това, което комисията очакваше - това беше на първо място жена, защото Урсула фон дер Лайен, председателя на комисията настоява за паритет в рамките на колежа на комисарите между мъж и жени, а също така тя е човек, който е много добре познат в Брюксел.

Георги Готев, журналист

Илиана Иванова наследи ресора на бившия еврокомисар Мария Габриел - иновациите, научните изследвания, култура, образование и младежта, ключов ресор, с голям финансов ресурс, тясно свързан с бъдещето на Европа.

 

Аз бих искал тя да направи това, което Мария Габриел не успя. Поради факта, че това е един тежък и труден портфейл големи части от нейната работа бяха поети от други по-старши еврокомисари, ако Илиана Иванова успее да се наложи като авторитет - тези теми са мои, по тези теми аз ще отговарям, ако тя успее това да направи, това би било много добре.

Георги Готев, журналист

"Това са очите и ушите на на една страна-членка, особено на една нова страна-членка като България. Никой няма повече информация за това какво става в ЕС от съответния комисар и очаквам да има един приличен контакт между българския еврокомисар и българския премиер", казва още Готев. 

Ако номинацията й бъде одобрена, кандидатурата й ще бъде гласувана в пленарната зала през първата пленарна седмица на Европейския парламент, което ще е следващата седмица.