Политика

Кандидатът ни за еврокомисар: Предшественикът ми работи неуморно в подкрепа на Европа и Украйна

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

"Европейският парламент е в основата на моята ангажираност към европейската идея от годините ми като евродепутат, започвайки през 2009 г., до последващата ми работа и като член на Европейската сметна палата." Това заяви номинираната за български еврокомисар Илиана Иванова по време на изслушването си в Европейския парламент.

"Европа е била свидетел на много кризи и реакцията ни спрямо най-новите и безпрецедентни предизвикателства трябваше да бъде бърза, решителна и ефективна. Всички ние, на различни позиции, допринесохме с изключителна отдаденост и тук искам да отдам почит на моя предшественик Мария Габриел - за нейните неуморни усилия и постижения, които донесоха ползи не само на европейците, но и на украинците“, заяви Иванова.

И добави: "Три точки са централни за мен - ключовата роля на научните изследвания и иновациите за растежа на ЕС. Най-добрият начин за насърчаване на образованието и уменията, защото развитието на човешкия потенциал е най-добрата инвестиция в бъдещето ни. И сплотяващата роля на културата в обществото, овластяването на младите и ролята на спорта да ни направи по-силни и обединени“.