Европа

Европейският парламент подкрепи Илиана Иванова за еврокомисар

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Iliana Ivanova BGNES & EU Parliament Снимка: БГНЕС

Окончателно Европейският парламент одобри кандидатурата на Илиана Иванова за български еврокомисар. След заседание на Председателския съвет, който се състои от председателя на парламента и лидерите на политическите групи, от Брюксел потвърдиха:

 

Председателският съвет приключва процеса по изслушване и поставя окончателното гласуване за кандидата за комисар Илиана Иванова в дневния ред на пленарната сесия следващата седмица в Страсбург.

Жауме Дук, говорител на Европейския парламент в Х (Twitter)

На първото заседание след лятната ваканци евродепутатите ще гласуват дали Иванова да замести Мария Габриел в Европейската комисия с ресор иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Постът задължително трябва да бъде поверен на човек от България, тъй като всяка държава членка има по един представител в изпълнителния орган на блока. 

Преди финалната оценка - номинираната за български еврокомисар отговори на въпросите на двете ресорни комисии в Европарламента, които заявиха, че се е справила отлично.

Основните теми по време на дискусиите, които продължиха около три часа, бяха двете ключови програми за наука и образование, за които Иванова би отговаряла - Хоризонт "Европа" и "Еразъм".

Ако заеме поста, тя ще остане на него до края на мандата на Европейската комисия, който изтича догодина. За ресора, свързан с науката и образованието, от бюджета на блока са заделени 120 млрд. евро.