Европа

Защо някои училища в Швеция се връщат към използването на хартиени учебници?

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

За повечето деца по света настъпва времето за връщане в училище, а в това шведско училище в центъра на Стокхолм това означава много часове по писане на ръка и часове за четене на спокойствие. През 2017 г. страната прие стратегия, която набляга на използването на компютри и таблети в класните стаи. Не е необичайно дори за децата в предучилищна възраст да използват таблети.

По-рано тази година шведският образователен министър, изрази загриженост относно намаляването на уменията за четене и разбиране на шведските ученици.

Така някои училища в Швеция вече отказват да използват таблети. Част от учителите са притеснени, че тези устройства пречат на учебния процес. Въпреки високото ниво на грамотност на учениците в страната се отчита спад в резултатите им.

Използваме таблети в часовете по математика. Но не смятам за правилно учениците под 10 години  да се учат да пишат на устройства. Те трябва да развият своя почерк и да се упражняват по-често да пишат на хартия.

Катарина Бранелуис, учителка

В отговор на това шведското правителство обяви инвестиция, равняваща се на 60 млн. евро за закупуване на книги през тази година. През следващите две години за същата цел ще бъдат изразходвани приблизително 40 млн. евро годишно.

За Нийл Селвин, професор в Педагогическия факултет на университета Монаш, промяната е чисто политическа.

Това е символичен ход на политиците. Правителството иска да покажe, че правят нещо различно от техните предшественици. Това е премислен ход, който цели да привлече по-възрастните и консервативни избиратели.

Нийл Селуин, професор от факултета по образование в университета Монаш

Каролин Кьолинг, директор на училище в Стокхолм, смята, че е недопустимо да се експериментира с децата и да се заменят изцяло традиционните методи с нови технологии.

„Училищата не трябва да експериментират със своите ученици. Може сега резултатите им да са добри, но не се знае какъв ще бъде дългосрочния ефект“, споделя тя.

Ефективността при използването на новите технологии в класната стая все повече се поставя под въпрос в световен мащаб.