Общество

Първият учебен ден – готови ли са училищата за 15 септември?

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Само дни остават до старта на новата учебна година. Готови ли са училищата да я посрещнат и какви са проблемите в сектора? Ето какво споделят Александър Чакмаков, директор на 129 ОУ „Антим I“ и д-р Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

 

Александър Чакмаков:

Моят път беше житейски избор. Исках да направя нещо за тази страна. Давайки си сметка, че децата са бъдещето ни, реших, че трябва да се заема с това.

Ако Ви кажа, че от времето, в което аз съм бил ученик до ден днешен не са се променили много неща, то ние трябва да положим сериозни усилия нещата да заприличат на тези в модерния свят. Опитът ми показва, че по-младите колеги идват, започват, изкарват година или две и решават, че това не е за тях.

Още от Възраждането образованието е било за добруването на народа, но хората живеят с пари. Дори и с новата заплата от 1700 лв, то нетно ще получим не повече от 1400 лв. В големия град това е заплата, която е равна на мизерстване. Практиката в целия свят е когато искаме да се въвеждат реформи, да видим как се случват те в различните държави. Честно казано, надявам се електронните извинителни бележки да са стъпка към това да сме по-честни.

 

д-р Юлиян Петров:

Първият учебен ден безспорно е много очакван във всички семейства. Средната възраст на учителите не се е променила, тя е около 50 години. Това е актуално - темата за подмладяването, но го няма този интерес от младите учители.

Не става въпрос за пари. Те не могат да компенсират умората. Това трябва да е приоритетна политика на МОН. Богати учители няма никъде по света. Но един учител иска нещо много просто. Учителската професия не е в този фокус, в който е в много други държави, с които се сравняваме.

Когато има двама-трима недисциплинирани ученика, учителят губи половината от часа си за да им обяснява какво да правят. Мерките, които предлагаме за оценка на поведението, ще решат този проблем. Санкциите в повечето държави са много жестоки. Нека да погледнем как го правят навън.

Всъщност ние предлагаме тези неща три пъти. Искаме по-добри резултати. Нека в българските училища да изградим добри хора, които уважават правилата.

 

 

Целия разговор вижте във видеото.