Euronews Primetime

Симеон Дянков: Политическата несигурност забавя Плана за възстановяване

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Проблемът е в политическата несигурност на България през миналата година, защото тогава се забави или напълно спря темпото на Плана за възстановяване. Това правителство тръгна с някакви крачки да намали забавянето, но и при неговото управление имаше мислене, по някои теми като енергийната, което според мен също забави стъпките. Това каза в специално интервю за Euronews Bulgaria бившият финансов министър Симеон Дянков относно реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост.

 

 

Ние вече загубихме над една година с бавенето в предишните временни правителства и това правителство. Сега за мен най-голямото съжаление, че вървим към нови избори, е точно това – че Планът за възстановяване ще се забави с още няколко месеца и няма да получим пари тази година, а ще получим следващата. А и като цяло, сумата на тези възможности за получаване на пари вече намалява, така или иначе. За мен най-голямото предизвикателство на задаващото се временно правителство е те могат ли бързо да прегледат Плана за възстановяване и в някакви кратки срокове да го направят по-смислен.

Симеон Дянков, бивш финансов министър

Един финансов министър може да стане добър премиер, случаят обаче едва ли е такъв. Аз не смятам, че ще се стигне до второ правителство, по-скоро вървим към избори и следователно няма да знаем точно как ще се развие тази възможност, прогнозира Дянков.

„Намаляването на парите е по-скоро лоша новина, защото ако бяхме ги получили в края на миналата година, както трябваше да се случи, такова намаляване нямаше да има. Важно е да се каже, че за тези държави, които вече са почнали да си получават парите, не може от сегашна дата да се сменят общите суми. Така че тази загуба е факт. Аз се опасявам, че още загуби ще се получат в тази политическа несигурност, понеже реално ние не сме готови с Плана, който е предложен сега на Брюксел, има някои, според мен, недомислици, особено в енергийната сфера. (дава пример със завод за батерии) Има доста работа и част от нея ще трябва да се свърши от временно правителство и след изборите, вече от следващо правителство“, иобясни бившият министър на финансите.

Традиционно, инфлацията в България се увеличава през лятото. Което пак ще доведе до спорове и вероятно, до допълнителна актуализация при следващо правителство. Аз предполагам, че бюджетът ще има още една актуализация и по този начин ще счупи рекорда с две актуализации. Просто това ще е необходимо заради инфлацията, очаква Дянков.

Инфлацията ще продължи да е висока тази година. Ще видим как вървят енергийните цени. Това са международни теми, които не зависят от нашето правителство, заключи той.

Цялото интервю вижте във видеото.