Euronews Сега

Планът за възстановяване отново скара управляващи и опозиция

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Първият работен ден от седмицата на депутатите започна със скандал извън дневния ред. А ябълката на раздора между опозиция и управляващи стана Планът за възстановяване. В началото обаче спор се породи по актуализацията на бюджета.

Георги Михайлов, БСП: Г-н Каримански, да се хвалите в петъчния ден за пробит с 500 млн. лева бюджет беше върха на сладоледа.

Любомир Каримански, ИТН: В едно предаване “Панорама” самият г-н Свиленски се хвалеше с бюджета. Г-н Михайлов,  не разбирате нищо от бюджетиране.

Георги Свиленски: За пръв път правителство получи подкрепа на 230 народни представители.

Тошко Йорданов, ИТН: Първо на БСП им бяхме виновни, че няма да има бюджет щото сме излезли от скапаното правителство. Сега сме им виновни че има бюджет. Това се нарича шизофрения.

Заваляха и забележки.

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: За пореден ден демонстрирате, че не можете да овладеете пленарната зала. Все още сме на процедурни теми. Хайде да спрете с поредните си глупостите защото демонстрацията на тоталното безхаберие е видна за гражданите. Нула законодателни решения по ПВУ.

Йордан Цонев, ДПС: Действително изтървате залата.

Това обаче не помогна и напрежението ескалира още повече след като Андрей Гюров прочете декларация.

Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП: Този път Борисов обяви, че Планът бил провален. Да, господинът никога не е носил отговорност... Но и на народа му писна да плаща сметките на Борисов и затова го свали от власт два пъти. Нека гражданинът Борисов и гражданинът Дончев да дойдат в пленарната зала.

Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС: Гражданинът Дончев е тук. От изречените думи няма смислен въпрос. Призовавам ви да прочетете.. приятелски съвет след година и 6 месеца изтича срока. До момента България е договорила нула.

Тошко Йорданов, ИТН: Вие звъните на роднините ни... Г-н Свиленски кой точно орган от тялото на Корнелия Нинова е?

Изказването доведе до ново покачване на атмосферата в зала, стигна се почти до спречкване между Георги Свиленски и Тошко Йорданов.

Председателят даде почивка за да се успокоят страстите. А след нея Тошко Йорданов получи и наказание - порицание.