Euronews Primetime

Управленската програма внесе напрежение в кулоарите на парламента

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

За телефонни обаждания и оферти за постове отново заговори Тошко Йорданов в кулоарите на парламента. Депутатът от "Има такъв народ" продължава с обвиненията към Кирил Петков и Асен Василев, че оказват натиск в опит да се състави нов кабинет.

 

Новото ниво на морална деградация, което стигнаха Кирил и Асен, е да звънят на роднини на наши депутати и да им предлагат постове с цел нашите депутати да гласуват правилно, когато вкарат някакъв проект за кабинет. Не знам какво ще е следващото нещо, тази яма няма дъно. Очаквам да се обадят на г-н Трифонов, да му обяснят как за нищо не става и да помолят г-н Трифонов да каже на г-н Трифонов да каже на останалите да гласуват за правителството.

Тошко Йорданов, "Има такъв народ"

От партията на Слави Трифонов отправиха забележки и към отношението на Кирил Петков към депутати от "Възраждане".

 

От групата фашисти "Възраждане" - цитирам думи на депутати от ПП, вече има почтени. Това е риторичен отговор към вас, за да си направите сметка колко безскрупулно разсъждават и на какво са готови. Такива хора като Кирил Петков и Асен Василев, уважаеми, са опасни.

Станислав Балабанов, "Има такъв народ"

Дадохме ясен знак, че няма как лицето Петков да се опитва да прави някаква търговия с когото и да е било от "Възраждане", защото ние сме монолитна и сплотена организация, ние имаме кауза. Не сме като тези търговци в храма, които са дошли тук, за да продават. Продават себе си, България, българския народ. Общо взето те си мислят, че когато себе си се продават и някой друг може да бъде купен.

Костадин Костадинов, "Възраждане"

Според "Демократична България" има какво още да се доизчисти в управленската програма, за да бъде работеща. А в основата на това стои диалогът.

 

Искам да припомня, че когато г-н Трифонов обяви напускането на коалицията, това беше нашият призив - да се върнем обратно на масата за разговори.

Христо Иванов, "Демократична България"

А лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова определи проектопрограмата на "Продължаваме промяната" като много добра основа. Тя подчерта, че разговори за имена на министри засега не се водят. 

 

Имаме някои бележки по отношение на социални мерки, които не са отразени в програмата, а присъстваха в предварителните ни разговори. Държим на това да влезязат в програмата безплатните лекарства за деца до 14 г.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

А от ГЕРБ - СДС не видяха логика в действията на "Продължаваме промяната".

 

Доскоро имахте мнозинство, нямахте програма. Сега имате програма - нямате мнозинство. Ами, кога ще се срещнат тези две работи?

Тома Биков, ГЕРБ-СДС

За Euronews Bulgaria Християна Димитрова.