Общество

Последно: Пускат Васил Божков под домашен арест с електронна гривна (Обновена)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Съдът измени наложената на бизнесмена Васил Божков най-тежка мярка за неотклонение с по-лека - домашен арест. Мярката ще се контролира с електронна гривна. Минути след решението на Апелативния съд се появиха съмнения, че прокуратурата ще опита все пак да вкара отново Божков в ареста чрез гледане на мярка по друго обвинение. В крайна сметка държавното обвинение е изтеглило искането си за гледане на допълнителната мярка. 

Апелативният съд заседава по обвинението за финансови престъпления, с които, прокуратурата твърди, че Божков ощетил държавния бюджет със 700 млн лв. Съдът прецени, че няма опасност Божков да извърши ново престъпление, тъй като той вече нямал същите власт и контрол, каквито е притежавал към момента на престъплението, в чието евентуално извършване е обвинен. Апелативните магистрати отбелязват, че съществува опасност обвиняемият Божков да се укрие, но признават, че тя вече е по-ниска. Според съда първата инстанция е взела решението да остави Божков в ареста с общи мотиви.

По-рано днес той дойде за заседанието в първа зала на Съдебната палата, където бе посрещнат с аплодисментите на група свои симпатизанти. Откакто се прибра в България Божков за втори път се явява в Съдебната палата. Първото му явяване също бе ефектно - тогава пътят му до залата бе ограден и очертан от въжета, служещи за преграждения.

 

Агитка Божков 1200 Снимка: БГНЕС

Към настанилата се във фоайето на Съдебта палата група привърженици на Васил Божков се присъедини и част от семейство на бизнесмена. Редом до привържениците на обвиняемия застанаха синът на Васил Божков - Антон Божков, както и неговата съпруга Ива Софиянска, която е дъщеря на бившия кмет на София и служебен премиер Стефан Софиянски. Синът на Божков бе разпитван от разследващите преди три години след като баща му напусна страната.

Iva Sofiqnska BGNES 1200 Снимка: БГНЕС

Основната част от събралите се на първия етаж привърженици на Васил Божков са част от "Българско лято". Това е политическият проект, с който бизнесменът се яви на парламентарните избори преди две лета. Тогава той бе на крачка от достигане на минималния резултат от 4%, който щеше да го направи народен представител. В съда симпатизантите на Божков разпънаха плакати с посланията "НЕ на мълчанието, не на бухалките", "Не можете да запушите устата на истината", „Справедливост за Божков”.

В последната си дума пред съда Божков поиска да бъде пуснат на свобода с мярка подписка или срещу парична гаранция. Адвокатът му Георги Гатев пледира за подписка. От прокуратурата искат да бъде потвърдено решението на Софийския градски съд и обвиняемият Божков да остане в ареста.

Защитата на Божков оспори една от предпоставките за налагането на най-тежката мярка за неотклонение - възможността Божков да избяга, ако не е задържан. Именно на тази мярка по време на предното заседание от прокуратурата обърнаха специално внимание, твърдейки, че Божков има контактите така да си организира бягство, че държавата да не разбере.

Plakat Bojkov BGNES 1200 Снимка: БГНЕС

Адвокат Гатев върна лентата към заминаването на бизнесмена за Дубай отпреди три години. Той подчерта, че Божков не е знаел, че съдебната система го търси, както и че няма доказателства да е бил предупреден затова. Резерацията му за пътуването пък била от предната година. Бизнесменът даже искал да се прибере обратно в България от момента на самото си заминаване, каза още адвокатът му.

Зад стените на съдебната зала продължи и спорът, по който все още няма еднозначен отговор - дали Божков е екстрадиран от ОАЕ. Защитата на Божков посочи, че няма акт за екстрадирането му и заяви: "Ако обвинението чака такъв, може да чака още 100 години."