Общество

Журналист: Божков направи прокуратурата смешна и тя реши да изземе инициативата

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Прибирането на Васил Божков приличаше на доброволно, изглеждаше като човек, който пътува сам. Струва ми се, че после прокуратурата и МВР решиха да изземат инициативата с версията за екстрадирането му, защото твърде много спекулации тръгнаха защо си е дошъл – дали има сделка и ще му бъдат опростени 19-те обвинения.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът от БНР Силвия Великова.

Когато изкараш на масата, че той не се е прибрал доброволно, после пред съда може да твърдиш, че се е укривал. Прокуратурата иззе инициативата, защото изглеждаше, че Божков я направи смешна.

И главният секретар на МВР в оставка днес каза, че е знаел, че той ще се връща. Аз знаех и не вярвах от четвъртък. За да знаем ние журналистите явно и някакви институции знаят. Защо обаче на 28-и става ясно, че Божков ще си идва на 25-и, защото това излиза от документите, публикувани от прокуратурата, предполагам, че с течение на времето ще излязат някакви информации.

 

Странното е обаче, че Божков не говори. Няма го онова активно говорене със самочувствието на човек, който има какво да каже и да постави в неблагоприятна ситуация хората, за които пишеше години наред – Борисов, Севдалина Арнаудова, Менда Стоянова, Влади Горанов.

Надявам се, че прокуратурата ще започне в даден момент да изнася някаква информация по тези досъдебни производства. Ще е интересно дали второто издание по Магнитски ще има отношение към опитите на Божков да се оневини. Ако се е разговорил толкова много, че да го извадят от списъка, трябва да е срещу много голяма риба, за да се съгласят финансовите служби на САЩ да направят това.

От казаното от адв. Гатев се подразбира, че Божков смята, че сега е по-благоприятно времето да се върне след смяната на главния прокурор. Но не знам на какво се дължат тези очаквания, след като коментарите бяха, че Борисов си е избрал Сарафов.

Не ми се струва вероятно точно ОАЕ да изгони някой, защото е руски шпионин, те още поддържат връзки с Путин.

Странно е решението държавата да го пази. Тя го пази като е в ареста, да не би да казват, че в българските арести могат да се разчистват сметки? Още повече, че на летището имаше повече частна охрана на Божков, отколкото полиция, т.е. той може да си осигури да бъде пазен.

Убийството на Алексей Петров и завръщането на Божков сериозно разместват политическите намерение за по-спокойно и безметежно управление занапред.

Вижте цялото интервю във видеото.