Политика

Журналист: Бойко Борисов е истинската мишена след завръщането на Божков

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Истинската цел на завръщането на Васил Божков е бившият премиер Бойко Борисов. Такова мнение изрази в студиото на Euronews Bulgaria журналистът Петър Карабоев. Той цитира адвоката на бизнесмена, че тяхната мишена са Бойко Борисов и Владислав Горанов.

"Той каза, че са говорили с американците заради двама души – Бойко Борисов и Владислав Горанов. Нашата мишена са двама души, за тях разказваме и искаме да покажем, че с нашия клиент абсолютно незаконно се случи това, това и това", припомни Карабоев.

Журналистът коментира и интервюто на руския посланик у нас  Елеонора Митрофанова за ТАСС, в което тя твърди, че „антируските писания в България са измислици под западно влияние“.

Ето какво още каза той:

Интервюто на Митрофанова е заради две неща - „Лукойл“ и Паметника на Съветската армия. Това интервю е дадено, за да подчертае пред руската аудитория какво се случва - макар тя да няма никаква представа от тези теми. 

Руската дипломация се превърна в пропагандна машина, която повтаря тезите на Кремъл в чужбина. Според Митрофанова българските власти са нелегитимни. Тя казва - българският народ харесва Русия. 

Въпреки това обявяването на посланик за персона нон грата е много тежко действие, което изисква и ответна мярка. Русия е държава, с която трябва да се случи нещо много важно, за да свалим нивото под присъствие на посланик. Например да се докаже в съда, че руски агенти са опитали да отровят Емилиян Гебрев. Осъждат ги и казват - ето, Русия убива хора на наша територия. Или да се установи по безспорен начин, че някои хора хора са принудени да работят за руските, а не за българските интереси. 

Цялото интервю вижте във видеото.