Общество

Дума срещу дума - екстрадиран ли е всъщност „доброволно завърналият се“ Васил Божков

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер
Bojkov VIP BGNES Снимка: БГНЕС

След четири дни, през които информираната от самия Васил Божков общественост смяташе, че бизнесменът си е дошъл доброволно у нас, характерът на прибирането му предизвика спорове, противоречия и дори шеги.

В продължение на четири дни прокуратурата не възрази срещу казаното от защитата на Божков, включително и в съдебната зала. А на петия държавното обвинение съобщи, че Божков всъщност бил екстрадиран.

Той прекара в Дубай повече от 3 години, след като замина за южната страна в началото на 2020 година – малко след като стана ясно, че срещу него се готви наказателно преследване.

В сутрешните часове на петъчния 25-ти август бизнесменът Божков съобщи, че следобед ще кацне в София. "След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха", написа той във фейсбук, добавяйки типичното си пожелание #Бъдете здрави.

На аерогарата в София, където той бе задържан, Божков каза едва няколко думи. Неговият адвокат Стефан Баумайер обаче бе по-словоохотлив и подчерта, че Божков се прибира в България доброволно.

"Той се върна съвсем доброволно и при първа възможност, защото до 23 август нямаше разрешение от властите в Дубай да напуска страната от съображения за неговата сигурност", каза адвокатът пред VIP-терминала на летището.

И така четири дни - до 29 август, когато из медийното пространство се разпространи непотвърдена информация, че Божков не се е прибрал доброволно, а е бил екстрадиран. По-късно държавното обвинение потвърди това и накратко обясни, че получили известие от съдебните власти в Дубай за екстрадицията на Божков. Документ за това обаче не е получен.

Прокуратурата прикачи и две писма - едно, с което българското МВР ги информира, че Божков се прибира. И друго - от вътрешното министерство на ОАЕ, изпратено "до когото може да се отнесе" - отново със същата информация.

Документите са изпратени от Дубай на 23 август, но – видно от датата на изходящите номера – са получени в българските институции на 28-и. Така излиза, че МВР и прокуратурата са нямали никаква идея за правните действия в ОАЕ, в резултат на които бизнесменът пристига в България.

Отново на 29 август Божков бе на разпит в Софийската градска прокуратура по разследването за твърдяното от него изнудване от страна експремиера Бойко Борисов спрямо него. След разпита адвокатът на Божков - Георги Гатев отрече появилата се в онзи момент вече и официално информация за екстрадиция на подзащитния му.

Думите "екстрадиран", "експулсиран", "принудително отведен" и "доброволно завърнал се" бяха ползвани във връзка със завръщането на Васил Божков у нас както от медиите, така и от институциите. Затова вероятно ще бъде от полза да се внесе яснота за значението на всеки един от тези термини.

"Масово дори юристи не правят разлика между екстрадиция и експулсация'', коментира за Euronews Bulgaria адвокат Николай Хаджигенов.

ЕКСТРАДИРАНЕ

"Екстрадиция е, когато чуждата държава предава на друга държава лице, което е поискано от нея с повдигнато обвинение, влязла в сила присъда и т.н. Васил Божков има множество повдигнати обвинения. През последните години, в които той бе в ОАЕ, за екстрадирането му бяха отправени няколко искания, които срещнаха отказ“, напомни адвокатът.

ЕКСПУЛСИРАНЕ

"Експулсацията е всяка мярка, при която чужд гражданин бива принуден да напусне територията. Това е различно от екстрадицията - едното не произтича от другото. Няма пречка ОАЕ да са принудили Васил Божков да напусне територията, но това не е екстрадиция."

При експулсирането инициативата е на държавата, която връща дадения човек, т.е. ОАЕ единствено трябва да уведоми българската държава за намеренията си, без да са нужни разрешения или договори.

ПРУНУДИТЕЛНО ОТВЕЖДАНЕ

"Това означава буквално грабнат и изхвърлен обратно там еди-къде си. Очевидно тази ситуация не се наблюдава при Божков", обясни юристът. Това означава, че държавата на пребиваване решава да върне лицето обратно там, откъдето е дошло, и най-често става чрез изпровождане под полицейска охрана до границата или транспортното средство, с което ще отпътува.

ЛИЧНОТО МНЕНИЕ НА АДВОКАТА

В очите на адвокат Хаджигенов конкретната ситуация на Васил Божков изглежда повече като експулсиране. Дава мнението си с уговорката, че не познава случая отвътре: "Доброволното завръщане, на което колегата Гатев се позовава, не можем да го изключим, но да кажем, че все още ситуацията е достатъчно неясна".

АНАЛОГИЯТА „БОЖКОВ В ДУБАЙ“ И „ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ В СЪРБИЯ“

Бизнесменът Васил Божков и банкерът Цветан Василев са най-известните примери за преследвани от правосъдната система българи, напуснали страната. Божков прекара повече от три години в Дубай, а Василев е в Сърбия вече почти десетилетие. Това води до разбирането, че от тези две места български граждани не могат да бъдат върнати у нас. Нещата обаче не стоят точно по този начин, обясни адвокат Николай Хаджигенов.

"При Цветан Василев ситуацията е различна - със Сърбия ние имаме спогодба. Там сръбската държава отказа на база на това, че обвиненията са недостатъчно добри, няма доказателства и правото на справедлив процес потенциално е нарушено."

Германия и Великобритания също отказвали да връщат у нас граждани, тъй като се съмняват в справедливостта на съдебния процес.

Докато с Дубай случаят е различен – страната ни няма двустранно подписан документ, който да предвижда взаимна екстрадиция на лица. Адвокатът обясни, че за ОАЕ България не е изключение – арабската държава почти нямала подобни споразумения. Което обяснява защо е предпочитана дестинация на лица, които по една или друга причина се укриват от страната в чужбина.