Общество

Васил Божков е бил експулсиран, а не се е прибрал доброволно от ОАЕ (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Vasil Bojkov Facebook Снимката, с която Васил Божков обяви, че се прибира в България. Снимка: Фейсбук

Хазартният бос Васил Божков, който се прибра в България в петък, и бе арестуван още на летището, не се е върнал доброволно, каквото първоначално впечатление остави. Той е бил принуден да направи това от властите на Обединените арабски емирства.

Информацията е била потвърдена неофициално от прокуратурата за Mediapool.

Първоначално изданието съобщи, че бизнесменът е бил екстрадиран. Българските власти са получили официално писмо от властите на ОАЕ с дата 23 август, с което са уведомени, че това ще се случи след три дни - на 25-и. Уведомени са също за номера на полета, както и за очаквания час на кацането в София – 15:15 ч.

Първоначално Божков създаде впечатлението, че се прибира в България по собствено решение, а адвокатът му твърдеше, че пътуването е планирано отдавна, но досега бизнесменът нямал "разрешение" от властите в Дубай. Сега обаче излиза, че не става дума за разрешение, а за екстрадиция, пише mediapool.

По-късно през деня БНТ внесе уточнение, че всъщност става въпрос за експулсиране. Проверка на "По света и у нас" показала, че властите в Дубай са дали 72-часов срок на Васил Божков да напусне страната. А полетът, с който той се прибра, и бил единственият възможен за спазването на този срок. 

Бизнесменът изпълнил изискването и представил закупения си билет. Тогава властите в Дубай са уведомили българските си колеги кога и как Васил Божков ще се прибере в България.

Според наши източници причината ОАЕ да експулсират Божков са негови връзки с руски граждани.

През уикенда адвокатът на Васил Божков заяви, че "след някои събития, свързани със съдебната власт, той предприе действие за връщането си в страната, когато прецени, че нещата в България се променят в положителния смисъл. Още повече, когато прекратиха едно от наказателните дела срещу него за престъпление срещу държавата". 

Още през февруари 2020 г. българската прокуратура изпрати над 200 страници документи до ОАЕ с искане за екстрадирането на Божков. Дълго време обаче българските власти нямаха никакъв отговор от емирствата, поради което се стигна дори до спиране на едно от делата срещу бизнесмена – с криминалните обвинения, припомнят от mediapool.

Разследването бе спряно заради липса на отговор на молби за правна помощ от българската прокуратура до властите в Обединените арабски емирства. 

Тъй като по закон се изисква постановлението за повдигане на обвинение да бъде връчено лично на обвиняемия, прокуратурата трябваше да се опита да издири Божков. Ако призовката му бъде връчена и той не се яви, може да се пристъпи към задочно повдигане на обвинения. Без обаче да е направен опит за намирането му, процедурата нямаше как да продължи преди връщането на бизнесмена на българска територия.

Разликата между експулсирането и екстрадирането е, че в първия случай се предприемат мерки по отвеждане от дадената страна на чужденци, които се приемат като опасни за националната сигурност. Екстрадицията от своя страна представлява предаване на лица, срещу което вече е образувано наказателно производство в изпращащата страна, или му е наложено наказание - лишаване от свобода.

 

Междувременно, Васил Божков бе призован в прокуратурата по дело за изнудване. Подробности - от Георги Карамфилов във видеото: