Политика

Социолог: Не само местните избори, но и Божков може да разглоби управлението

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Не е изключено да се разглоби сглобката на управлението. Има много неизвестни в следващите месеци. Не просто резултатите от местните избори. Имаме на хоризонта също така една драма с г-н Божков и с разследването, което прокуратурата трябва да завърши във връзка с неговите обвинения, което също може да доведе до известно разклащане.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria социологът от „Маркет линкс“ Добромир Живков.

Трябва да си даваме сметка и за общата картина. А тя е, че ГЕРБ и ДПС в това НС промениха в значителна степен посоката на своето политическо действие, защото неща,за които те гласуваха против в 48-то НС, сега вече се гласува по съвсем различен начин. Тоест има фактори, които ние не можем да оценим директно, защото не са толкова видими, които влияят серизно в посока на промяна на политическото поведение на тези две сили. А докога тези фактори ще имат решаващо влияние именно върху ГЕРБ и ДПС, е много трудно да кажем.

Трудно е да кажем колко стабилна би била коалицията. Всяко събитие рискува в някаква степен тази договорка за общо управление. Но виждате, че непрекъснато когато напрежението се повиши, вместо те да си комуникират един с друг, се стига до индиректни сблъсъци в медиите, което не е здравословно като цяло. Но от друга страна това, може да се окаже, че е механизмът, по който работи имено тази коалиция, а не с класическо споразумение, което се следва с механизми, по които се взимат решения. Понякога нещата при нас се случват по естествен начин и не по най-най-структурирания. Може да се окаже, че това пък е механизмът, по който тази коалиция да оцелява и да се взимат решения. По този начин именно – с публични сблъсъци когато един срещу друг застава лидерите на двете най-големи политически сили.

Вижте цялото интервю във видеото.