Европа

Контраофанзивата на Украйна напредва на изток и на юг (Обновена)

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Контраофанзивата на Украйна напредва на изток и на юг. 

Според зам.-министъра на отбраната силите на Киев вече са си върнали близо 50 кв. км територия около Бахмут от месец юни насам. Освен това Хана Маляр съобщи за напредък в района на Запорожие. Към момента данните не може да бъдат потвърдени независимо.

Междувременно украинският президент посети фронта в Донецка и Запорожка област, ден след като обяви, че сменя министъра на отбраната.

А от Русия твърдят за нови атаки с дронове срещу Московска, Калужка и Тверска области. Кметът на Москва Сергей Собянин коментира, че няма пострадали или нанесени щети на мястото, където са паднали отломките от дроновете.

В социалните мрежи беше публикуван първи кадър на Сергей Суровикин след похода на „Вагнер“ към Москва. По-рано се появиха твърдения, че отстраненият командир на руската авиация е бил поставен под домашен арест.

Владимир Путин пък успокои руснаците, че въпреки санкциите на Запада, енергийният сектор е в разцвет.

"Нашите стратегически петролопроводи и газопроводи са търсени - "Силата на Сибир", "Турски поток" - това обсъдихме и с колегите в Турция. Предвид добрите перспективи за разширяване на сътрудничеството с приятелски страни, разглеждаме възможността за ускоряване на строителството на Далекоизточния маршрут, както и на газопровода "Силата на Сибир 2". Разработва се проект за газов хъб в Турция. Като цяло в настоящите трудни условия Русия не само потвърждава своята енергийна самостоятелност, независимост и защита от външни сътресения, но и все още заема ключови позиции в световния енергиен сектор", заяви Путин.